Navigatie overslaan

Uniek kun­ste­naars­dorp bij hart­je Groningen

Groningen ‘het ‘Amsterdam van het Noorden’, is nog steeds een broeinest van creativiteit. Opmerkelijk is dat veel van de creatieve initiatieven al lang niet meer afkomstig zijn van een ‘underground’, maar dat ondernemers en overheid de creatieve industrie in de stad van harte helpen bevorderen.

Zo is er deze maand een plan gelanceerd om op een terrein, zo groot als een voetbalveld, vlak bij het centrum, een tijdelijk dorp in te richten. Daar moeten tot het jaar 2015 kunstenaars, ondernemers en studenten in unieke paviljoens wonen, werken, elkaar inspireren en verder helpen.

Het betreft een plan van de initiatiefgroep Open Lab Ebbinge, die plannen heeft ontwikkeld voor het braakliggende CiBoGa-terrein. Op dit terrein is woningbouw gepland, maar door stagnatie in de bouwsector ziet het er naar uit dat het terrein nog vele jaren braak zal komen te liggen. Daarom heeft de initiatiefgroep, samen met de ondernemersgroep Ebbingekwartier, plannen gemaakt om een tijdelijk kunstenaarsdorp op dit terrein in te richten.

Op het terrein zijn paviljoens gepland, met verschillende invullingen. Daar is dan plaats voor horeca, studenten, ondernemers en kunstenaars. Maar ook zouden er luxere paviljoens moeten komen, die als woonruimte kunnen dienen voor medewerkers van universiteit of UMCG. Het dorp wordt niet geheel bebouwd, want er moet ook ruimte open blijven voor een manifestatieterrein voor evenementen. Daar zou dan ook plaats moeten worden vrijgemaakt voor een kunstwerk van de inmiddels wereld beroemde Iraanse architecte Zaha Hadid die bijna twintig jaar geleden in Groningen haar loopbaan begon met een videopaviljoen.

In hoeverre de realisatie een droom blijft is de vraag. Feit is dat kunstenaars als eersten al een plan hebben ingediend voor tijdelijke ateliers in een combinatie van gestapelde prefab gebouwtjes.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring