01/08/2008

Uniek onderzoek in Groningens ‘Huis van de Toekomst’

Het lijkt wel een experiment uit een stripverhaal of een futuristisch verhaal van Jules Vernes: hoe kun je de lichtknop bedienen met hersengolven? Louter door te bedenken dat het licht aan moet, springt het licht aan! In Groningen worden nu al experimenten gedaan om deze enkele jaren geleden nog voor onmogelijk gehouden ontwikkelingen te realiseren.

Twee bedrijven, Negotica Projectontwikkeling B.V. en Neurobics Inc., hebben namelijk in Groningen de handen ineen geslagen en een nieuwe, revolutionaire technologie ontwikkeld op het gebied van gebouwautomatisering. De basis van deze ontwikkeling is MultiControl. Dit is een systeem waarmee alle apparatuur in een gebouw kan worden aangestuurd (zoals licht, gordijnen, verwarming en audio). De doelstelling is te realiseren dat apparatuur door middel van hersengolven kan worden aangestuurd.

Dankzij de open interface van MultiControl is koppeling met het menselijk brein een simpel vraagstuk, zeggen de initiatiefnemers. Hoe kun je dan met je gedachten een apparaat gaan besturen? Berjan Jonker is chief engineer bij Negotica Projectontwikkeling en gaat, gekoppeld aan MultiControl, zijn hersenen trainen. Hierbij wordt hij gecoacht door Roland Verment van Neurobics.

Als setting is gekozen voor het Pand van de Toekomst in Groningen. Dit is een live ontwikkelomgeving voor toepassingen op het gebied van gebouwautomatisering. Om de eerste koppelingspoging niet onnodig ingewikkeld te maken wordt er verbinding gelegd met het LED systeem in de White Room.

Berjan Jonker, binnen Negotica bekend als Cyberjan, wordt aangesloten op de EEG-apparatuur en zijn hersengolven worden geregistreerd. Nu is het de bedoeling dat Berjan de kleur van de White Room gaat bepalen. Door middel van gedachten stuurt hij de LED verlichting aan.

Hoe gaat dit in zijn werk? Hersengolven bestaan uit een opeenstapeling van verschillende golven met elk een eigen frequentie. De golven hangen samen met het activatieniveau van de hersenen. Op het hoofd wordt een aantal meetelektroden bevestigd. Met behulp van EEG-apparatuur en software van Neurobics kunnen hersengolven worden gemeten. Door middel van terugkoppeling, zogenaamde biofeedback, kunnen hersengolven worden getraind. Wanneer het EEG de gewenste hersenactiviteit laat zien, klinkt er een piep. Hierop gaan de hersenen zich concentreren. Dit gaat helemaal buiten het bewustzijn om, er is geen inspanning voor nodig.

De samenwerking met Negotica en Neurobics houdt nu in dat de biofeedback-techniek is gekoppeld aan de LED-verlichting. Later wordt er uitgebreid naar het complete Negotica systeem in het Pand van de Toekomst. De uitdaging blijft het ontwikkelen van het menselijk brein en dit vereist meer onderzoek, trainen en interpreteren.

Apparatuur besturen door middel van hersengolven is een technische revolutie. Negotica Projectontwikkeling is er van overtuigd dat er, in haar vakgebied, snel laagdrempelige toepassingen gaan komen waarbij de hersenen apparatuur kunnen aansturen. Het gebouw krijgt een brein.

Klik hier voor het videoverslag

01/06/2008
Verbrander biomassa overweegt vestiging Eemshaven
01/06/2008
UMCG opent centrum voor ouderenzorgNieuw artikel