Navigatie overslaan

Unie­ke proef­tuin van 5Groningen wordt met twee jaar verlengd

De proeftuin 5Groningen gaat nog zeker twee jaar door. 5G is de nieuwste generatie mobiel internet, met een veel hogere snelheid en meer toepassingsmogelijkheden.

De elf partners van 5Groningen hebben een convenant ondertekend waarmee zij aangeven zich ook in de komende twee jaar te verbinden aan 5Groningen. Ook de samenwerking met de European Space Agency (ESA) wordt voortgezet.

Unieke faciliteit

De proeftuin van 5Groningen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een unieke faciliteit. Er zijn meer dan 30 pilotprojecten met innovaties in combinatie met 5G uitgevoerd en 15 mkb-bedrijven hebben innovatiesubsidie ontvangen. Voorbeelden zijn onder andere een innovatieve noodknop waarmee met behulp van 5G-technologie altijd en overal hulp kan worden ingeroepen, sensoren die realtime waterkwaliteit meten en nieuwe technologieën die worden ingezet voor precisielandbouw. Daarnaast zijn er samen met partners tientallen masterclasses en seminars georganiseerd en hebben ruim 300 studenten, voor een groot deel via de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool, een 5G-gerelateerde opdracht gedaan.

De 5G proeftuin bestaat sinds 2016 en beschikt over een 5G Lab op het Zernike-terrein in Groningen plus een indoor testlocatie in Hoogezand. Binnen de 5G proeftuin testen (mkb-) ondernemers en non-profitorganisaties diverse toepassingen van 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en wordt mede mogelijk gemaakt door tien andere partners. Deze partners hebben aangegeven ook in de komende twee jaar zich te verbinden aan 5Groningen en stellen hiervoor geld en middelen beschikbaar.

Innovaties voor mkb-bedrijven

De 5G proeftuin is uniek in de wereld omdat er een grote focus ligt op vraagstukken in een plattelandsgebied en om de veelheid aan toepassingen waarmee getest wordt. De afgelopen jaren zijn uiteenlopende, door mkb-bedrijven ontwikkelde innovaties getest.

Peter Rake, programmamanager bij 5Groningen, is blij met het vertrouwen van de partners en de continuering van 5Groningen. “We willen de komende periode nog meer de verbinding zoeken met innovatiehubs, gemeenten en overige partners, zodat we samen de innovaties op het gebied van digitalisering versterken en het bedrijfsleven in de regio optimaal kunnen bedienen. Ons doel is om een blijvende impact te realiseren. Niet alleen in het aardbevingsgebied, maar in de gehele provincie Groningen.”

Bijdragen

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) een bijdrage van ruim €700.000,- toegekend aan de 5G proeftuin. Economic Board Groningen en Nationaal Programma Groningen dragen elk €500.000,- bij voor de continuering van het 5Groningen programma in 2021-2022.

Het Nationaal Programma Groningen stelt daarnaast €700.000 subsidiegeld beschikbaar voor mkb-ondernemers in de provincie Groningen die innovaties met 5G testen in de 5G proeftuin. Hiermee geven de diverse partners aan dat zij willen blijven investeren in een sterk kennis- en innovatieklimaat voor Noord-Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring