Navigatie overslaan

Unie­ke recy­cling­fa­briek in Groningen

In Groningen staat een unieke fabriek. Op het terrein van het Nederlandse hoofdkantoor van de internationale producent van dakbedekking Icopal in Groningen staat namelijk de enige fabriek ter wereld waar bitumen voor honderd procent gerecycled kan worden. Bitumen is een aardolieproduct en een belangrijke grondstof voor asfalt en daarmee voor dakbedekking. Omdat aardolie in de nabije toekomst schaarser wordt, ontwikkelde Icopal het BiELSo-proces, waarbij BiELSo staat voor Bitumen Endless Life Solutions.

In november presenteerde Icopal op de Nationale Dakendag in de Jaarbeurs in Utrecht het resultaat van jaren onderzoek en ontwikkeling: een volledig inzamelings- en recyclingprogramma voor bitumen dakbedekking. Niet alleen is de techniek zodanig doorontwikkeld dat beide afvalstromen in Groningen verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten voor dakbedekkking, ook is een volledig logistiek systeem opgezet voor de inzameling van het afval.

Het hergebruik van bitumen levert een forse CO2 besparing op in de hele bouwketen. Ook snijafval hoeft niet meer naar de afvalverwerking wat een forse besparing op stortkosten oplevert. Daarnaast zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, waarmee veel energie bespaard wordt. Elk type bitumen snijafval kan door dakdekkers gratis in speciale zakken ingeleverd worden bij de inleverpunten die onder het BiELSo-systeem. Voor sloopdaken geldt dat een stukje van het materiaal opgestuurd kan worden naar Icopal, waarna wordt bekeken of het materiaal voor recycling geschikt is.

Naast de voordelen voor zowel de producent als de dakdekkers levert het BiELSO-proces ook een forse CO2-besparing op.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring