Unieke theatervoorstelling in oude strokartonfabriek De Toekomst
Wie over de A7 van stad Groningen naar Duitsland rijdt, ziet hem bij Scheemda liggen: de markante strokartonfabriek ‘De Toekomst’. Deze fabriek werd in 1908 gebouwd en in 1968 gesloten en markeert daarmee een belangrijke periode in de Oost-Groninger landbouwindustrie. Dit markante gebouw, bekend bij honderdduizenden Groningers en een monument van Groningse geschiedenis langs de snelweg, vormt het onderwerp en de locatie van een bijzondere theatervoorstelling . ‘Herstel van de Toekomst’, is de naam van deze voorstelling, geproduceerd door stichting Peerd en te zien van 22 maart tot en met 10 april 2011.
Sinds de sluiting van het monumentale pand in 1968 stond het leeg en raakte in verval. Met behulp van subsidies van overheid, provincie en gemeente is het casco in 2010 hersteld. Daarmee blijft een prachtig, historisch pand behouden voor de toekomst. Ter gelegenheid van deze feestelijke oplevering speelt stichting Peerd van 22 maart tot en met 10 april 2011: Herstel van de Toekomst, een beeldende theatervoorstelling op locatie.
Stichting Peerd maakt regiotheater dat de mondiale tijdsgeest weerspiegelt in een vorm die aansluit bij de regionale (volks)cultuur. Hierbij komen thema's als mondialisering, religie, nationalisme, economie en de multiculturele samenleving aan bod. Stichting Peerd werd in 2008 door theatermaker en docent Groninger Taal en Letterkunde Theo de Groot en creatief producent Ron Glasbeek opgericht. Zij vroegen zich af wat het in de moderne mondiale wereld nog betekent om een ‘Groninger’ te zijn.
De voorstelling begint met een proloog, een theatertocht van 'hakselhuis' tot 'papierzaal', langs filmische scènes die het leven en werken in de fabriek laten zien van voor de oorlog, toen de fabriek nog volop in bedrijf was. De gids beëindigt de rondleiding in de 'expeditieruimte', die dienst doet als foyer en tentoonstellingsruimte. In het verduisterde 'papierlokaal' wordt de voorstelling vervolgd.
Door een run op kaartjes voor de voorstelling crashte de website van Stichting Peerd.
Dat probleem is inmiddels opgelost en er zijn nog kaarten beschikbaar.
Meer informatie: www.peerd.nu