Van Groningen tot de VS: met de boorkop van ATN gaan koelkasten milieuvriendelijk naar de stort
Met de boorkop van ATN Engineering uit Stadskanaal kunnen bedrijven over de hele wereld olie en gas uit koelkasten halen, alvorens deze naar de stort worden gebracht. En dat gebeurt dan ook. Van Groningen tot Zuid-Amerika, en van China tot de VS.
“Ik mag niet klagen”, zegt Gerrie Leemput dan ook met gevoel voor understatement. Hij is de oprichter van ATN en heeft de boorkop ontworpen waarmee vele afgedankte koelkasten worden gescheiden van milieuonvriendelijke inhoud, voordat ze naar hun laatste ‘rustplaats’ gaan. “Je bevestigt de boorkop, samen met de machine die er achter zit, aan de achterkant van de koelkast. Die sluiten precies op elkaar aan. De olie en het gas die in de compressor zitten kunnen op deze manier worden verwijderd.”
Naast de talloze bedrijven, is ook de provincie Groningen onder de indruk van de werkwijze. Ter stimulatie en de manier van werken op grotere schaal te kunnen uitvoeren, ontving ATN Engineering onlangs een subsidie van 50.000 euro.
Verplichten van ontgassen
De gebruikelijke manier van aftappen werkt door middel van een priktangetje. Die wijze neemt echter veel meer tijd in. Met de boorkop kost dit een minuut, waar het bij het met een priktang tien minuten in beslag neemt. Dat zorgt ervoor dat de machine van ATN een graag geziene gast is bij bedrijven. In de meeste landen is het verplicht om koelkasten en andere apparaten te laten ontdoen van de schadelijke stoffen. Die regels werden in de jaren negentig strenger, zegt Leemput. “Dat bewustzijn is sindsdien natuurlijk alleen maar een grotere rol gaan spelen. Daar komt bij dat ook bekend is dat je gemakkelijk de schadelijke stoffen uit apparaten kunt halen door middel van de machines. Vandaar dat die verplichting kan worden opgelegd. Er is interesse over de hele wereld. Zuid-Amerika, China, de Verenigde Staten, overal krijgen we aanvragen.”
In 1989 ging Leemput aan de slag in zijn garage toen hij doorhad dat de afgedankte koelkasten zich bleven opstapelen. Het eindresultaat was de ATN boorkop, waarbij ATN voor het gereedschap aftapnippel staat. Eerst werden de machines thuis gebouwd. Daarna is Leemput verkast naar Ter Apel en sinds 2009 zit het bedrijf in Stadskanaal. “Waarom hier? Omdat ik hier vlakbij woon. Zo simpel is het. Ik zie geen enkele reden om bijvoorbeeld naar het Westen te vertrekken. We hebben hier alles wat we nodig hebben.”
Boer zoekt vrouw
Ondanks dat de zaken goed gaan, zit Leemput vol plannen. “We hebben het idee om machines te maken die tweehonderd koelkasten per uur kunnen aftappen. Door middel van een carrousel, die we momenteel aan het ontwikkelen zijn. Ik kwam op het idee toen ik Boer zoekt vrouw keek en die koeien op de carrousel zag staan. Ik dacht dat kan ik ook met de koelkasten. Of met andere apparaten, zoals airco’s, luchtdrogers en wasdrogers. Dat we de subsidie hebben gekregen om daarmee aan de slag te kunnen, is dan ook erg mooi.”