Navigatie overslaan

Vandin­ter Semo: ruim een eeuw ken­nis en kun­de in de ver­e­de­ling van zaden

Het is één van de verborgen pareltjes van de Groningse economie: Vandinter Semo uit Scheemda. Het ruim honderd jaar oude bedrijf speelt met zijn kennis en onderzoek op het gebied van zaden en gewassen een belangrijke rol in de landbouwinnovatie in binnen- en buitenland. Niet voor niks mocht directeur Jan van Dinter onlangs de Ondernemingsprijs Oost-Groningen 2018 in ontvangst nemen.

De geschiedenis van Vandinter Semo gaat terug tot het jaar 1914. In dat jaar startten de heren Zwaan en De Wiljes in Scheemda een bedrijf in zaadteelt- en zaadhandel. Ruim een eeuw later en enkele naamswisselingen verder, zijn dat nog altijd de belangrijkste kernactiviteiten. Maar tegenwoordig is de onderneming al lang niet meer de bescheiden zaadhandel van weleer: Vandinter Semo is uitgegroeid tot één van de grootste producenten en verwerkers van zaaizaden in Nederland en ver daarbuiten.

En het Oost-Groningse bedrijf is allang niet meer enkel een handelsbedrijf; het heeft tegenwoordig een eigen hoogwaardig laboratorium voor de veredeling van gewassen en onderhoudt intensieve contacten met nationale en internationale kennisinstellingen. Al dat onderzoek heeft geleid tot een enorme kennistoename over effectieve groenbemesting, maar ook over ‘renewable crops’ als vezelhennep en olifantsgras en over eiwithoudende gewassen zoals gras en lupine.

Het is dan ook niet vreemd dat Vandinter Semo, met zijn 40 medewerkers slechts een kleine speler in de wereldwijde zadenmarkt, internationaal behoorlijk aan de weg timmert. Het bedrijf doet nu al zaken in liefst 32 landen en ziet volop kansen om zijn internationale activiteiten de komende jaren verder uit te breiden.

Bekijk hieronder de film die over Vandinter Semo gemaakt werd in het kader van de Ondernemersprijs Oost-Groningen

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring