Navigatie overslaan

Van­hul­ley kan vraag naar mond­mas­kers amper aan

Het Groningse bedrijf Vanhulley, dat zich sinds de coronacrisis heeft gestort op het maken van mondkapjes, kan de vraag naar de stoffen mondmaskertjes maar amper aan. Gemiddeld worden er in het naaiatelier zo’n 500 stuks per dag gemaakt, maar dat lijkt amper genoeg nu het dragen van een mondmasker dringend geadviseerd wordt. “We doen de komende tijd bijna niets anders meer”, zo vertelt eigenaresse Jolijn Creutzberg.

Eigenlijk is Vanhulley gespecialiseerd in het hergebruik van oud textiel. Het begon met het maken van boxershorts van oude en versleten overhemden, maar inmiddels krijgt ook bedrijfskleding een tweede leven. Dat vermaken van overhemden en kleding gebeurt in het naaiatelier aan de Peizerweg, door vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Grote groep vrijwilligers

Maar sinds de coronacrisis worden er in het naaiatelier voornamelijk mondkapjes gemaakt. Niet van oude overhemden dit keer, maar van restpartijen katoen, dat anders bij het afval zou belanden. Afgelopen weken ging het om gemiddeld 500 stuks per dag, maar tijdens de lockdown waren er dagen dat er wel 800 exemplaren in elkaar waren gezet. “We zijn toen enorm geholpen door een grote groep vrijwilligers”, blikt Jolijn terug. “Pensionado’s, studenten, zzp-ers, mannen, vrouwen, jongeren: er waren een heleboel mensen die zich spontaan aanmeldden om mee te doen, en die het leuk vonden om naast hun studie of werk bij ons hun handen uit de mouwen te steken. Hartverwarmend was dat.”

Inmiddels is er net weer een nieuwe groep van negentien vrouwen gestart. Dat zijn vrouwen met geen of weinig opleiding, die maar lastig aan het werk kunnen komen, en bij Vanhulley ervaring opdoen. “Een jaar lang worden deze vrouwen door ons begeleid, met een programma waarbij ze hun Nederlands verbeteren, scholing krijgen en natuurlijk werkervaring opdoen”, zo vertelt Jolijn.

In opdracht van bedrijven

Vanwege de enorme vraag zullen de dames - in ieder geval de komende dagen – vooral bezig zijn met het maken van mondkapjes. Volgens Jolijn gaat het daarbij vooral om opdrachten van grotere bedrijven en instellingen, met het eigen logo erop. “Voor Iederz hebben we er 500 gemaakt, en voor Stadsbeheer van de gemeente Groningen 2000 stuks”, geeft Jolijn als voorbeeld. Voor de Rijksuniversiteit waren het er 1000, waarvan een deel te koop is in de Universiteitswinkel. “Wat het extra leuk maakt: een deel van de opbrengst van die mondkapjes gaan naar speciaal corona-onderzoek.”

Particulieren die een handgemaakt mondkapje willen, kunnen terecht op de website van Vanhulley. Daarnaast zijn ze te koop bij onder andere Marquant, de Groningen Store in het Forum Groningen, boekhandel Boomker in Haren en de Albert Heijn aan het Damsterdiep.anhulley kan vraag naar mondmaskers amper aan

Vrijwilligers

Vanhulley is altijd op zoek naar vrijwilligers: mensen die het leuk vinden om in het naaiatelier de handen uit de mouwen te steken, of die als praatmaatje aan de slag willen. Meer info? Kijk op www.vanhulley.com.

Het atelier

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring