Navigatie overslaan

Vari­ass heeft het razend druk met de bodyscanner

Het Veendammer bedrijf Variass heeft het razend druk met de productie van de omstreden bodyscanners. Een flink deel van de medewerkers in het bedrijf voor elektrotechniek houdt zich bezig met productie van onderdelen voor het apparaat. Deze worden wereldwijd op grote schaal ingevoerd, na een mislukte aanslag van een Nigeriaan op een vlucht tussen Amsterdam en Detroit (VS). Hij wist explosieven het vliegtuig in te smokkelen door deze in zijn onderbroek te verstoppen. De bodyscanner kan dwars door het lichaam heen kijken en had de explosieven kunnen herkennen.

Variass is wereldwijd een van de drie producenten van de bodyscanner. Het bedrijf levert de onderdelen aan het Friese OD Security in Leeuwarden. Zij zetten het apparaat in elkaar en zorgen voor de verkoop van de scanner. Het duurt zes weken om de scanner te fabriceren en het apparaat kost 200.000 euro. Momenteel is de vraag naar de scanner erg groot en levert de klant van Variass wereldwijd.

Er is in Europa veel kritiek op het apparaat. Zo zouden reizigers worden blootgesteld aan schadelijke straling en is de privacy in het gedrang. Volgens de directeur van Variass, Henk Smid, valt dat wel mee. Op TV Noord laat hij weten dat reizigers in de scan voor een korte periode van tien seconden aan lichte straling worden blootgesteld. "Daar wordt je niet ziek van", legt hij uit. Het apparaat kan dwars door het lichaam heen kijken en dat brengt een andere discussie op gang. Volgens Smid is vooral de veiligheid tijdens de vluchten van belang. "In de politieke discussies moet men daar maar overheen stappen."

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring