Navigatie overslaan

Vari­ass: ont­wik­ke­laar van high­tech snuf­jes uit Veendam

Wie naar hightechindustrie in Noord-Nederland zoekt, moet beslist Veendam niet vergeten. Daar zetelt Variass, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hightech-producten. Variass, met vestigingen in Veendam en Drachten, is een industriële toeleverancier. In vakjargon een ‘system supplier’. Dat wil zeggen: het bedrijf maakt producten, voorzien van onder meer zeer hoogwaardige elektronica, uitsluitend in opdracht van andere bedrijven die deze vervolgens zelf op de markt brengen.

‘En dat doen we al 25 jaar’, onderstreept directeur Henk Smid. ‘We werken veel samen met onze klanten. Wij willen een duidelijke bijdrage leveren aan klantsucces.’ Het bedrijf levert producten voor onder meer de medische sector, de defensie- en security-industrie, domotica, satellietsystemen voor de ruimtevaart en verkeersgeleidingssystemen voor de vervoerssector. En daar zitten soms heel bijzondere producten bij. Denk bijvoorbeeld maar aan een elektronische brachytherapie voor behandeling van huidkanker. Of het systeem Kidney Assist waarmee organen goed blijven tijdens het transport. Maar ook produceert Variass de elektronica voor de CV90-pantserwagen die nu in dienst is van het Zwitserse, Nederlandse, Zweedse en Deense leger. En dat is slechts een enkele greep uit het rijke aanbod van producten die (deels) door Variass zijn ontwikkeld en produceert.

In het verleden was Variass vooral bezig met het assembleren van producten. Het bedrijf hoefde alleen producten in elkaar te zetten vanuit de onderdelen die het kreeg aangeleverd. ‘Tegenwoordig zijn wij ‘system supplier’’, zegt Smid. ‘Dat wil zeggen dat wij in opdracht van derden producten bouwen en de gehele ‘supply chain’ er omheen verzorgen. Wij zijn dus vooral dienstverlener en ontzorgen hier de klant. Maar ook worden wij op verzoek van de klant bij de ontwikkeling van dat product betrokken’, vat Smid de filosofie van het bedrijf samen.

Dat Variass meer wilde doen dan alleen assembleren had ook te maken met de vraag van de klant en de concurrentie vanuit de lagelonenlanden waar relatief eenvoudig en arbeidsintensief assemblagewerk goedkoop te realiseren is. ‘Het leek mij voor de toekomst van Variass veel beter om voor hightech markten te werken en te zorgen voor echte klantwaarde, waarbij ons bedrijf als een soort verlengstuk van de klant fungeert. Daarbij is het zo dat als de klant een idee heeft, wij samen met de klant bedenken hoe je dat met hulp van elektronica en mechanica kunt ontwikkelen. Dat vereist dus hoogwaardige kennis die wij hier in Nederland bezitten, maar we moeten er voor zorgen dat deze voorsprong ook blijft door te streven naar een hoge toegevoegde waarde. Daar liggen de kansen voor ons bedrijf.’, zegt Smid.

www.variass.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring