01/06/2008

Verbrander biomassa overweegt vestiging Eemshaven

Het Duitse energieconcern RWE overweegt nog een fabriek op te zetten in de Eemshaven. Het gaat om het bedrijf Topell, dat biocoal pellets produceert als brandstof voor conventionele energiecentrales. De bouw van de fabriek van het in Den Haag gevestigde Topell zou miljoenen euro’s gaan kosten en aanvankelijk tientallen arbeidsplaatsen opleveren.

De reden waarom Topell de Groningse Eemshaven op de korrel heeft, is de gunstige ligging ten opzichte van open water en het feit dat Noord-Nederland al goed bezig is met de verwerking van biomassa.

Het proces dat Topell ontwikkelde heet torrefactie en kan worden toegepast op verschillende vezelachtige grondstoffen. Zelfs relatief moeilijke biomassa als wortels en switchgrass worden door torrefactie en palletisering in biocoal pellets omgezet met behulp van een speciale technologie. Vergeleken met gewone houtpellets hebben biocoal pellets een veel hogere energiedichtheid en betere verbrandingseigenschappen. Ze kunnen samen met steenkool worden verbrand in conventionele energiecentrales. De CO2-uitstoot wordt hiermee fors gereduceerd.

RWE neemt een belang van 25 procent in Topell. Het is de bedoeling dat de fabriek in 2009 gaat draaien.

01/05/2008
Heiploeg krijgt na dertig jaar pelmachines
01/05/2008
De provincie Groningen krijgt als eerste in Nederland een digitaal verzuimloket