Navigatie overslaan

VIEMR baart weer opzien met nieuw pro­ject: vir­tu­e­le snij­zaal voor artsen

Het Groningse mediabedrijf VIEMR werkt samen met het UMCG aan een virtueel interactief anatomieplatform voor trainingsdoeleinden. Het platform biedt een virtuele driedimensionale encyclopedie van het menselijk lichaam, en is daarmee een handig alternatief voor het ouderwetse snijzaalpracticum, dat nog steeds de belangrijkste onderwijsvorm op dit gebied is.

Waar ook ter wereld moet iedere arts, tandarts, verpleegkundige of fysiotherapeut beschikken over anatomische kennis. Het snijzaalpracticum is echter kostbaar en in sommige landen is er een gebrek aan ter beschikking gestelde lichamen. Bovendien zijn veel uren practicum nodig om goed te leren, maar is hiervoor meestal niet de gelegenheid. De virtuele preparaten die VIEMR ontwikkelt bieden een oplossing omdat zij eindeloos en over de hele wereld beschikbaar zijn.

Het platform is dan ook niet alleen bedoeld voor het UMCG. VIEMR wil het platform straks wereldwijd vermarkten. Het platform kan onder meer worden gebruikt in snijzaalpractica van medische faculteiten en in opleidingen voor tandartsen, bewegingswetenschappers, mondhygiënisten en fysiotherapeuten. Het is de verwachting dat binnen vijf jaar minimaal zo’n honderd instellingen gebruik zullen maken van het nieuwe systeem.

Het is niet het eerste opzienbarende project van het Groningse VIEMR, dat zich heeft gespecialiseerd in 360 graden visualisaties. Eerder ontwikkelde het bedrijf, ook in samenwerking met onder meer het UMCG, al VRelax. Dit platform biedt GGZ-instellingen Virtual Reality relaxatievideo’s om hiermee hun cliënten te behandelen. Zo kunnen zij onder meer virtueel zwemmen met dolfijnen.

Ook maakte VIEMR in samenwerking met Noordhoff Uitgevers de virtual reality game ‘De Rekenruimte’, een virtuele escaperoom waarin de speler zich een weg naar buiten rekent, en was het Groningse bedrijf verantwoordelijk voor de eerste in 360 graden gefilmde basketbalwedstrijd ter wereld.

Kijk voor nog meer opzienbare projecten en meer informatie over VIEMR op VIEMR.com.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring