Navigatie overslaan

Vier Ame­ri­kaan­se bedrij­ven zoe­ken ruim­te’ en komen daar­door in Oost-Gro­nin­gen terecht

Vier Amerikaanse bedrijven hebben zich de afgelopen maanden in Oost-Groningen gevestigd. Zo bouwt Hyzon in Winschoten waterstoftrucks en krijgt Veendam met Shine Medical Technologies een fabriek voor nucleaire medicijnen. PerkinElmer zit al sinds september vorig jaar in Winschoten met een productielijn voor coronatests. Onlangs werd bekend dat Google in Winschoten een stuk grond heeft gekocht voor een mogelijk nieuw datacenter. De bedrijven vestigen zich met verschillende redenen in Oost-Groningen, maar er is volgens de NOM één gemene deler: ruimte!

De nieuwe hightech-bedrijven zijn goed voor vele honderden banen, zo valt te lezen op de website van RTV Noord. “Het kan nog mooi worden”, reageert projectmanager Wubbo Everts namens de investeringsmaatschappij NOM. Hij houdt zich namens de NOM bezig met de vestiging van buitenlandse bedrijven. Volgens Everts speelt ruimte daarin een belangrijke rol. Ook al heeft elke partij weer extra redenen om zich in Oost-Groningen te vestigen.

Opsteker voor de regio

De vestiging van de Amerikaanse bedrijven is een opsteker voor de regio, die het van oorsprong zwaar heeft als het gaat om werkgelegenheid. Hyzon, PerkinElmer, Shine en Google geven het gebied internationaal meer bekendheid. En dat kan volgens Everts ook weer andere bedrijven lokken. “Het profiel wordt scherper. Wij merken in onze acquisitie dat andere partijen partijen beter zien wat hier mogelijk is”, zegt hij tegen RTV Noord. Zo staat de regio nu ook beter op de monitor van het Netherlands Foreign Investment Agency, dat namens het ministerie van Economische Zaken buitenlandse investeerders begeleidt.

Kentering

De verschillende partijen hopen dat de economische impuls ook resulteert in de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van Oost-Groningen. Zo is er in het gebied een hogere werkloosheid en is het niet goed gesteld met de gemiddelde gezondheid. De opkomst van bedrijvigheid kan echter zorgen voor een kentering.

Uitdaging is wel dat er nog een stevige mismatch is tussen de vraag naar en het aanbod van werknemers. Inmiddels is er in het gebied zelfs sprake van woningnood. Veel talent trekt nu weg naar de Randstad. Volgens ondernemers moeten de bedrijven daarom beter gaan samenwerken met de hogescholen om een plan te maken voor het behoud van talent.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring