Navigatie overslaan
04/02/2022

Vijf miljoen euro subsidie voor isotopenfabriek Veendam

De Groninger Staten hebben afgelopen woensdag, 2 februari, het besluit genomen dat er vijf miljoen euro subsidie en een lening van vier miljoen euro beschikbaar is voor Shine Medical: een nieuw te bouwen isotopenfabriek in Veendam.

Het Amerikaanse bedrijf Shine Medical gaat in Veendam medische isotopen produceren, voor onder meer kankeronderzoek en -therapie. Die isotopen produceren ze volgens een nieuwe, zelf ontwikkelde technologie. Daarvoor gebruikt het bedrijf een deeltjesversneller in plaats van een kernreactor. Dat zorgt voor minder kernafval en energieverbruik.

De bouw van de fabriek begint naar verwachting in 2024. Het plan is dat de fabriek in 2026 gaat draaien. Uiteindelijk levert de fabriek tweehonderd banen op bij de fabriek zelf, en ook nog eens tweehonderd indirecte banen.

Ook geld van het Rijk

Naast de provincie steekt ook de rijksoverheid geld in de bouw. Het ministerie van Volksgezondheid leent Shine 10 miljoen voor de voorbereidingskosten, die worden begroot op 25 miljoen. De bouw van de fabriek wordt beoogd op 200 miljoen euro. Dat zal wel volledig door Shine zelf worden gefinancierd.

woensdag 02 februari 2022
Drie miljoen euro subsidie voor fabriek die bietenpulp omzet in plantaardige producten
dinsdag 01 februari 2022
Rabobank investeert in Groningse startup Ancora Health