Navigatie overslaan

Vijf­tig vrou­wen krij­gen plek­je in Gro­nin­ger Vrouwengalerij

De provincie Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Vijftig van die vrouwen hebben een plekje gekregen in de Groninger Vrouwengalerij van de stichting Verhalen van Groningen.

De Galerij is op 8 maart, internationale vrouwendag, gelanceerd in de Universiteitsbibliotheek. Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk opende de expositie in aanwezigheid van een flink aantal Groningse powervrouwen. De verhalen van 50 vrouwen zijn weergegeven op grote kubussen. Van kunstenares Sientje Mesdag van Houten tot de geliefde rector Marie Elise Loke en van Mysterieuze Margaretha tot de feministische vrijdenkster Titia van der Tuuk.

Volgens de stichting Verhalen van Groningen zijn er maar weinig Groningse vrouwen terug te vinden in de regionale geschiedschrijving. Een voorbeeld is de Groninger geschiedeniscanon: slechts drie van de tweeënvijftig ‘Groninger boegbeelden’ zijn vrouw. “Tijd om daar verandering in te brengen”, aldus Anja Reenders namens de stichting.

Een andere aanleiding voor het project is de herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Verschillende Groningse organisaties vieren daarom in 2019 het verleden én de toekomst van het feminisme. Dat doen zij allemaal op hun eigen manier en vanuit hun eigen perspectief. De Verhalen van Groningen maakt hier onderdeel van uit: de Groninger Vrouwengalerij zet het thema ‘feminisme’ in regionaal-historisch perspectief.

De Groninger Vrouwengalerij is nog tot 16 juni te zien in de Universiteitsbibliotheek. Daarna gaat de expo on tour langs andere bibliotheken in de provincie. Alle verhalen zijn ook te lezen op de website van De Verhalen van Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring