Navigatie overslaan

Vol­op acti­vi­tei­ten rond 50-jarig bestaan Lauwersmeer

Het is dit jaar precies een halve eeuw geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten en veranderde in het Lauwersmeer. Zout water werd zoet water, de visserij verplaatste zich en het Lauwersmeer kreeg de kans zich te ontwikkelen tot het unieke natuurgebied dat het tegenwoordig is. Sinds 2003 is het een Nationaal Park en het heeft de Europese status van Natura2000-gebied. Daarnaast verkreeg het Lauwersmeergebied in 2016 het predicaat 'Dark Sky Park': door de minieme lichtvervuiling kun je er de sterrenhemel in volle pracht aanschouwen. Het is allemaal mogelijk gemaakt door de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 en daarom wordt het jubileum daarvan uitgebreid gevierd.

Hieronder een overzicht van de activiteiten en evenementen die speciaal worden georganiseerd voor het 50-jarig bestaan van het Lauwersmeer of die dit jaar een extra feestelijk randje krijgen.

Voor meer informatie over het Lauwersmeergebied, de jubileumviering of de programmering, kijk op Lauwersmeer.groningen.nl.

Dag van de Garnaal

Met enthousiasme is het bestuur van Stichting Promotie Lauwersoog weer druk bezig met de voorbereidingen van “De dag van de Garnaal” in de haven van Lauwersoog. De Dag van de Garnaal wordt dit jaar gehouden op zaterdag 11 mei 2019 gelijktijdig met de reddingbootdag van de KNRM. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland.

Meer informatie

Lauwersmeer Marathon

De provincie Groningen organiseert op 12 mei een een marathon rond het Lauwersmeer.Er zijn verschillende afstanden te lopen (van 2,5 kilometer tot een volledige marathon) en er worden allerlei randactiviteiten georganiseerd.

Meer informatie

Verhalenavond Lauwerszee: visserij

Hoe vond in het verleden de visserij plaats op en via de Lauwerszee? Wat veranderde er als gevolg van de afsluiting 50 jaar geleden? Deze vragen komen aan bod tijdens de vierde verhalenavond over het Lauwersmeer op donderdag 16 mei. Met als thema dit keer: de historie van de visserij. Er komen sprekers vanuit zowel de Friese als de Groningse kant van de Lauwerszee.

Meer informatie

Symposium 50 jaar Lauwersmeer

De Stuurgroep Lauwersmeer, het Programma naar een Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en de Waddenacademie organiseren op 23 mei 2019 in de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp een symposium over 50 jaar Lauwersmeer, met het accent op de toekomst en aandacht voor het verleden.

Meer informatie

Bonifatius Fietstocht

De Bonifatius Fietstocht voert deelnemers langs het Lauwersmeergebied van Dokkum naar Zoutkamp (of andersom). De 65 kilometer-route leidt deelnemers over fraaie paden en door pittoreske dorpen. Wie meedoet aan de 100 kilometer-route fietst ook nog langs enkele historische Waddendorpen en langs de kustlijn van de Waddenzee.

Meer informatie

Lauwersmeermars

De Lauwersmeermars ( 1 juni) kent een rijke historie en heeft zijn sporen verdient als militaire mars. De mars is 19 keer georganiseerd in Duitsland als "Bergen-Hohne Mars". Toen de mars daar in 1993 voor het laatst werd georganiseerd, is de organisatie vanaf 1994 overgenomen door de W.L. van Nassaukazerne in Zoutkamp. Vanaf 2012 is de Stichting Lauwersmeermars opgericht om de mars voort te zetten. In 2017 heeft de Stichting 40Mijl de Lauwersmeermars overgenomen om zo deze tocht nieuw leven in te blazen en continuïteit van deze mooie route te waarborgen.

Meer informatie

Pinksterfeest en Vlaggetjesdag Zoutkamp

Tijdens Pinksteren kan men zich in Zoutkamp vermaken met zo’n 25 met vlaggetjes versierde garnalenvissersboten. Bijzonder: het is een van de weinige keren per jaar dat vrijwel de gehele Zoutkamper vloot ‘binnen’ ligt. Dit traditionele visserijfeest wordt al gevierd vanaf de 16e eeuw. Tijdens het evenement staat het pittoreske Zoutkamp bol van activiteiten, voor zowel jong als oud. Op en rond het dorpsplein is er kermis en in de cafés en in de binnenhaven klinkt live-muziek. Ook zijn er allerlei demonstraties, markten, wedstrijden en ‘visserijspelletjes’.

Meer informatie

'De lêste floed'

Iepenloftspul Brantgum speelt in juni 2019 het stuk ‘De lêste floed’, naar het boek van Durk van der Ploeg. In 1969 wordt de Lauwerszee afgesloten van de Waddenzee. Dit heeft voor het gezin van Tsjerk Vogel, die daar al jaren het boerenbedrijf uitoefent en ploetert met het aanwinnen van land, dramatische gevolgen. Een spannend en aangrijpend verhaal over persoonlijke drama’s, tegen de achtergrond van onverzettelijkheid en een onvermijdelijk generatieconflict.

Meer informatie

40 Mijl Nachtwandeling

In 2017 heeft de eerste editie van de 40Mijl midzomernachtwandeling plaatsgevonden. Een unieke wandeltocht door het Dark Sky Park in de (bijna) kortste nacht van het jaar. Over de dijken van het Reitdiep, langs het Lauwersmeer en over de zeedijk met uitzicht op Schiermonnikoog. Een buitengewone tocht door één van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Meer informatie

Dag van het Wad

Tijdens de Dag van het Wad (29 en 30 juni) staan we stil bij het unieke gebied en gelijk ook de kwetsbare kant hiervan. Als bezoeker kun je via uiteenlopende evenementen kennis maken met de Waddenzee. Musea zetten de deuren open bijzondere vondsten, jutters die spannende verhalen vertellen, wadlopen met een gids of misschien wel slapen onder de sterrenhemel aan de dijk.

Meer informatie

Theaterspektakel Kollumer Oproer

Op 4, 5, 6, 7 en 8 juli 2019 vindt op het Maartensplein te Kollum 's avonds een uniek spektakel plaats, gebaseerd op het Kollumer Oproer uit 1797. Het was de opstand van de Oranjegezinde Friezen tegen de Franse overheersers, waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen onder de bevolking. De beide leiders van het oproer, Salomon Levy en Jan Binnes, zijn zonder proces onthoofd.

Meer informatie

Rondvaart door Nationaal Park Lauwersmeer Oostmahorn/Suyderoogh

Beleef het Lauwersmeer anno 2019 en ga terug in de tijd aan boord van de Vlinderbalg. Tijdens een 2,5 uur durende tocht vertelt de kapitein 'het verhaal van het Lauwersmeer'. Een verhaal over natuur, cultuur en geschiedenis.

Meer informatie

Familie wadlooptochten bij Moddergat

Niets leuker dan met de hele familie een wadloopzwerftocht van 2,5 uur lopen op de Eilanderbult bij Moddergat. Makkelijk te belopen tocht met veel leuke wadverhalen van gidsen Klaas en Dick.

Meer informatie

Tentoonstelling: '50 jaar afsluiting Lauwerszee - Het verdriet van Zoutkamp'

De Zoutkamper vissers verwachtten een ramp toen op 23 mei 1969 de Lauwerszee werd afgesloten. Het viel mee, maar de expositie in het Visserijmuseum in Zoutkamp over de gevolgen van de afsluiting voor de visserij is toch 'Het verdriet van Zoutkamp' genoemd.

De expositie is nog tot en met 31 oktober te bezichtigen.

Meer informatie

test

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring