Navigatie overslaan

Vrou­wen van de Revo­lu­tie in Gro­nin­ger Museum

Ook het beroemde Groninger Museum laat het Nederland-Ruslandjaar 2013 niet ongemerkt voorbij gaan. Met de tentoonstelling ‘Vrouwen van de Revolutie: Rusland 1907-1934’ sluit het museum zich aan bij de vele culturele manifestaties die in dit kader in Groningen plaatsvinden. De tentoonstelling toont het belang van vrouwelijke kunstenaars voor de Russische avant-garde.

De tentoonstelling ‘Vrouwen van de Revolutie’ opent op 23 maart en laat zien dat vrouwelijke kunstenaars een grote rol speelden in de avant-gardistische beweging in revolutionair Rusland. Een groot aantal Russische kunstenaars was er destijds van overtuigd dat zij met hun werk een bijdrage konden leveren aan een klassenloze en rechtvaardige maatschappij. Opvallend was het grote aantal vrouwen onder hen en de gelijkwaardige manier waarop zij met hun mannelijke collega’s samenwerkten. Zonder de krachtige visie van Alexandra Exter, Natalja Gontsjarova en anderen, hadden de avant-garde bewegingen van die tijd nooit hun uitzonderlijke effect gehad.

De tentoonstelling toont schilderijen van Aleksandra Ekster, Sofia Dymsjits-Tolstaja, Natalja Gontsjarova, Anna Kagan, Anna Leporskaja, Elena Liessner- Blomberg, Ljoebov Popova, Olga Rozanova, Antonina Sofronova, Varvara Stepanova, Nadezjda Oedaltsova en Maria Vladimirovna Ender. Er wordt tevens werk getoond van tijdgenote Alida Pott, één van de weinige vrouwelijke kunstenaressen van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg.

De tentoonstelling omvat circa vijftig meesterwerken afkomstig uit de collectie van het Tretjakov Museum in Moskou, werken uit de verzameling van het Wilhelm Hack Museum in Ludwigshafen en de Collectie Otten uit Hohenems, Oostenrijk.

Bij de tentoonstelling is een Duitstalige catalogus ‘Schwestern der Revolution - Künstlerinnen der Russischen Avantgarde’ verkrijgbaar, met bijdragen van Nina Gülicher, Karoline Hille, Irina Pronina, Ada Raev, Carla Schweitzer en Reinhard Spieler.

De expositie opent op 23 maart zijn deuren en is te bezichtigen tot en met 18 augustus.

www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring