Navigatie overslaan

Waar­om er echt niets boven Gro­nin­gen gaat…

Niet alleen zijn de inwoners van Groningen gemiddeld de jongste stadsbewoners van Europa, ze zijn ook nog de meest tevreden burgers van Nederland, zo blijkt uit onderzoek. Tel daarbij het prachtige weidse landschap van de Groningse Ommelanden, met daarin enkele van de oudste kerkjes van Nederland, en je snapt meteen hoe de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen!’ tot stand is gekomen. En dan hebben we nog niet eens over al dat andere dat van Groningen letterlijk en figuurlijk een topprovincie maakt...

Zo vind je er ook nog:

Het grootste studentenevenement van Nederland

Groningen is een studentenstad pur sang. Het allerbest merk je dat tijdens de KEI-week, de introductieweek voor nieuwe studenten. Elk jaar in augustus tovert dit evenement de Groningse binnenstad vijf dagen lang om tot één groot feestterrein. In 2014 deden een recordaantal van 5.275 studenten mee aan het vijfdaagse evenement. Daarmee is de KEI-week veruit het grootste introductie-evenement voor studenten van Nederland.

Het kleinste grand hotel ter wereld

In het pittoreske Noord-Groningse wierdedorpje Eenrum staat Grand Hotel de Kromme Raak. Het éénkamerhotelletje werd in 1989 officieel geopend en tegelijkertijd opgenomen in het Guiness Book of Records als het kleinste hotel ter wereld. De gasten overnachten er in een voormalig kruidenierswinkeltje dat geheel in art deco-stijl is ingericht. Het kleine hotel, waar inmiddels de nodige bekendheden logeerden, werd genoemd naar een ingedijkt zeearmpje dat door Eenrum stroomt.

Het meest noordelijke hunebed van Nederland

Drenthe is natuurlijk dé hunebedprovincie van Nederland. Van de 54 Nederlandse hunebedden zijn er maar liefst 52 in die provincie te vinden. Waar die andere twee liggen? In Groningen natuurlijk. Één staat nog op zijn oorspronkelijke locatie ten zuiden van de stad Groningen in het dorpje Noordlaren. Het tweede werd gevonden tijdens opgravingen in de wierde bij Heveskesklooster, even buiten Delfzijl. Dit megalitische bouwwerk is tegenwoordig te bewonderen in het Muzeeqauarium in Delfzijl.

Elke zondag koopzondag

Het was altijd al geweldig shoppen in de Groninger binnenstad, maar tegenwoordig is het dat zelfs elke zondag. Vanaf december mogen alle winkeliers in Groningen op die dag de deuren van hun zaak opengooien voor het winkelend publiek. Dat geldt dus niet alleen voor al die leuke zaakjes in gezellige winkelstraten als de Folkingestraat, de Oosterstraat en de Oude Kijk in ’t Jatstraat, maar ook voor de vele supermarkten, bouwmarkten en meubelboulevards.

Één van de meest toonaangevende fotomanifestaties ter wereld

Met Noorderlicht herbergt Groningen om het jaar één van de meest toonaangevende fotografiemanifestaties ter wereld. Het festival vindt afwisselend plaats in Groningen en Leeuwarden. Door de jaren heen heeft het zich zowel nationaal als internationaal ontwikkeld tot een cultureel evenement van formaat. Het is simpelweg hét festival voor wie van fotografie houdt.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring