Navigatie overslaan

Waar­om er echt niets boven Gro­nin­gen gaat

Niet alleen zijn de inwoners van Groningen gemiddeld de jongste stadsbewoners van Europa, ze zijn ook nog de meest tevreden burgers van Nederland, zo blijkt uit onderzoek. Tel daarbij het prachtige weidse landschap van de Groningse Ommelanden, met daarin enkele van de oudste kerkjes van Nederland, en je snapt meteen hoe de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen!’ tot stand is gekomen. En dan hebben we het nog niet eens over al dat andere dat van Groningen letterlijk en figuurlijk een topprovincie maakt.

Zo vind je in Groningen...

...de zeehondenhoofdstad van Nederland: Pieterburen


Al sinds 1971 worden zieke en zwakke zeehonden opgevangen in het Noord-Groningse dorp Pieterburen. Dat heeft er de afgelopen decennia niet alleen voor gezorgd dat de zeehondenpopulatie in de Waddenzee welig tiert, maar ook dat veel bezoekers naar Pieterburen trokken om zich te vergapen aan de koddige zeedieren. En we zullen het nooit zeker weten, maar het zou zo maar eens kunnen dat zonder de crèche in Pieterburen de zeehond allang was uitgestorven in de Waddenzee.

...de allerlaagste huizenprijzen

Kom er maar eens om in de Randstad: een eengezinswoning voor minder dan 150.000 euro. Die vind je daar simpelweg niet. Hoe anders is dat in Groningen. In zowel de stad als de provincie zijn de woningprijzen dermate laag dat het voor bijvoorbeeld starters volop mogelijkheden biedt. Wie goed zoekt, vindt in het uitgestrekte Groninger land zelfs prachtige boerderijen en monumentale panden voor een (relatief) prikkie.

...het grootste kunstmatige meer van Nederland

In de driehoek Finsterwolde, Scheemda, Winschoten strekt zich het 800 hectare grote Oldambtmeer uit. Op 12 mei 2004 ging de eerste schep de grond in, precies een jaar later zette niemand minder dan (toen nog) Koningin Beatrix de kraan open om het meer te laten vollopen en in 2007 konden de eerste watersporters van het splinternieuwe wateroppervlak gebruikmaken. Inmiddels vinden op en rond het meer tal van evenementen plaats en is het er vooral ’s zomers een paradijs voor recreanten.

...de lekkerste koffie van de Benelux

Koffieketen Doppio, In 2007 gestart met een zaak in de Groningse Brugstraat, bereidt het beste bakje koffie van Nederland. Al een jaar na de opening van die eerste vestiging won Doppio de Nationale AD Koffietest en sinds kort mag het zich zelfs de beste koffieketen in de Benelux noemen. In die categorie ontving Doppio vorig jaar namelijk een ‘European Coffee Award’, waarbij het bekende grote ketens als Starbucks en de Coffee Company achter zich liet.

...de minste inbrekers

In de provincie Groningen vinden de minste inbraken plaats. In 2013 vonden in de provincie 2,1 inbraken per duizend huishoudens plaats. Ter vergelijking: in Brabant wordt drie keer zoveel ingebroken en in Flevoland, Noord-Holland, Limburg, Gelderland en Utrecht wordt minstens twee keer zo vaak ingebroken per duizend inwoners.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring