Navigatie overslaan

Waar­om er niets boven Gro­nin­gen gaat

De stad Groningen is qua voorzieningen een van de beste steden van Nederland, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar gemeentes. Na Amsterdam scoort Groningen het beste op de zogenoemde plusvoorzieningen als kunst en cultuur, musea, horeca, universiteiten en grote ziekenhuizen. Maar dat is nog lang niet alles wat Groningen te bieden heeft...


De meest tevreden burgers van Europa
Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat Groningers het meest tevreden zijn van alle Europese stadsbewoners. Maar liefst 97 procent van de ondervraagde Groningers geeft daarin aan blij te zijn dat ze in de noordelijk provinciehoofdstad wonen en ook over de gezondheidszorg (95 procent), de openbare ruimte (94 procent) en het onderwijs (89 procent) scoort Groningen het beste van de 79 onderzochte steden.

De scheefste kerktoren
Het is dan wel geen topattractie als de Toren van Pisa in Italië, maar de kerktoren van de Walfriduskerk in het Groningse Bedum staat toch echt nog een stukje schever dan dat beroemde monument. De opvallende toren hangt maar liefst 4,18 graden over. Ter vergelijking: de Toren van Pisa staat ‘slechts’ 3,97 graden uit het lood.

De jongste stadsbewoners van Nederland
De gemiddelde leeftijd van alle Groningers is 36,7 jaar. Daarmee is de gemiddelde Groninger de jongste stadsbewoner van Nederland. Dat de gemiddelde leeftijd er zo laag is zo jong is, komt vooral door het grote aantal studenten dat de stad rijk is. Dat zijn er maar liefst meer dan 50.000.

Het mooiste urinoir
Smaken verschillen, maar het openbaar toilet aan de Reitemakersrijge behoort zonder twijfel tot de allermooiste plasplaatsen ter wereld. Het praktische kunstwerk is dan ook een gezamenlijk ontwerp van toparchitect Rem Koolhaas en de wereldberoemde fotograaf Erwin Olaf. Het ronde toilet bestaat uit twee gebogen wanden van melkglas, die samen het yin- en yangteken vormen. Daarboven bevindt zich een zwevend dak van geperforeerd roestvrij staal. De druppelvormige gaten in het dak zijn opgevuld met glas.

Het meest indrukwekkende vestingwerk
De vesting Bourtange, vlakbij de Duitse grens in Oost-Groningen, is zowel vanuit de lucht als lopend door de nauwe historische straatjes een imposant bouwwerk. Het stervormige vestingdorp is tegenwoordig een openluchtmuseum, maar de monumentale huisjes worden nog steeds gewoon bewoond.

Volgende maand meer unieke pluspunten van Groningen...

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring