Navigatie overslaan

Wall Hou­se: archi­tec­tuur van wereldfaam

Niet alleen de gebouwen van het Groninger Museum en de Gasunie hebben Groningen op de kaart gezet als moderne architectuurstad. Er staat nog een zeer opmerkelijk gebouw dat bij het grote publiek minder bekend is, maar dat in architectuurkringen juist tot de ‘top of the bill’ behoort. Dit gebouw, gelegen aan de rand van het Hoornse Meer met uitzicht over het water, trekt architectuurliefhebbers uit de hele wereld, en is voor hen bijna een icoon.

Het gebouw heet 'Wall House #2' en is het levenswerk van de Amerikaanse architect John Hejduk (1929-2000). Het gebouw komt inmiddels voor in architectuurboeken uit de gehele wereld omdat Hejduk tot de bekendste hedendaagse architecten behoorde. Het werd pas opgeleverd na de dood van Hejduk, in 2001.

Wall House #2 verweeft architectuur en het denken over architectuur. En dat was de bedoeling van Hejduk, want hij wilde als architect vooral provoceren en aanzetten tot nadenken over architectuur. Onbewust door het gebouw lopen is onmogelijk. Steeds weer volgt een confrontatie die de gebruikelijke ideeën over architectuur op zijn kop zet. Hejduk stelde dan ook dat goede architectuur per definitie aanzet tot discussie: 'The architect is responsible for the spirit of a thought'.

Het Wall House in Groningen is het enige door John Hejduk ontworpen woonhuis dat is gerealiseerd. Tussen 1968 en 1974 maakte Hejduk schetsen voor drie Wall Houses, waarvan nummer 2 in opdracht, voor een locatie in Ridgefield, Connecticut in de VS. Hoewel het daar niet werd gebouwd, geldt het ontwerp als een van de architectonische hoogtepunten van de twintigste eeuw. In 2001 verrees Wallhouse #2 alsnog in Groningen, in een nieuwbouwwijk aan het Hoornse Meer. Het ontwerp uit 1973 diende als basis voor het project, al werd dat vertaald naar hedendaagse bouwvoorschriften en bouwmethodes. Zo zijn de afmetingen van het oorspronkelijke ontwerp met een factor 1,2 vergroot. Aan de realisatie van Wall House #2 is tien jaar gewerkt.

Het Wall House zou aanvankelijk worden verkocht, maar er bleek geen koper te vinden die bereid was de gevraagde prijs te betalen. Sindsdien heeft het gebouw een bijzondere functie. Op uitnodiging van de gemeente Groningen verblijven er namelijk veelbelovende kunstenaars uit de hele wereld, die dan enkele maanden de tijd krijgen om zich door het gebouw en door Groningen te laten inspireren. Ook zijn er regelmatig rondleidingen voor belangstellenden en speciale themabijeenkomsten.
Voor meer informatie over en afbeeldingen van Wall House #2: www.wallhouse.nl. Klik hier voor een videoverslag

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring