Navigatie overslaan

Water­fa­briek voor indu­strie Eems­ha­ven in gebruik genomen

In het Groningse dorp Garmerwolde is deze week een grote waterfabriek in gebruik genomen. De nieuwe waterfabriek gaat leveren aan industriële bedrijven in de Eemshaven, te beginnen met het datacenter van Google.

In de waterfabriek wordt jaarlijks tien miljoen kubieke meter industriewater geproduceerd, een hoeveelheid die vergelijkbaar is met het watergebruik van de stad Groningen plus enkele omringende plaatsen”, zegt directeur Perry van der Marel van North Water, een joint venture van Waterbedrijf Groningen en Evides Industriewater uit Rotterdam, op h20waternetwerk.nl. Om het water vanuit Garmerwolde naar de Eemshaven te brengen is een transportleiding van 28 kilometer aangelegd.

Afvalwater

De industriewaterzuivering is te vinden op het terrein van rioolwaterzuiveringsinstallatie Garmerwolde van waterschap Noorderzijlvest. Daardoor kunnen gezamenlijke faciliteiten worden gebruikt, vertelt Van der Marel. Ook is het mogelijk om het slib dat resteert na het zuiveringsproces over een afstand van slechts enkele honderden meters te transporteren naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi), waar het tot biogas wordt verwerkt.

Van der Marel noemt nog een ander voordeel. “Wij willen op termijn geen oppervlaktewater meer gebruiken, maar effluent - afvalwater (red) - van de rwzi. Kun je nog meer circulair zijn dan het afvalwater van de stad Groningen in te zetten voor de industrie in de Eemshaven?” Daarvoor is eerst uitgebreid onderzoek nodig naar hoe afvalwater zich gedraagt in onder meer de zuivering en transportleiding. “Het onderzoeksprogramma zal duren tot 2027, is nu de planning. Rond die tijd willen we ook het afvalwater gaan inzetten.”

Zoet water

Waarom staat de industriewaterzuivering in Garmerwolde en niet in de Eemshaven waar de afnemers zitten? De belangrijkste reden is volgens Van der Marel dat het water in het Eemskanaal verder landinwaarts niet meer zout van samenstelling is. “Je kunt weliswaar zout uit water halen, maar dat is lastiger en kost meer energie dan als je zoet water gebruikt. Een andere reden is dat we op deze locatie Noorderzijlvest als samenwerkingspartner hebben gevonden."

Google

Google wordt de eerste afnemer en zet het water in voor koeling bij het datacenter in de Eemshaven. De techgigant speelde een belangrijke rol als partner bij de totstandkoming van de waterfabriek. Google investeerde ruim 45 miljoen euro in het project, ongeveer de helft van het totale budget.

foto: Waterbedrijf Groningen / North Water

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring