Navigatie overslaan

Water­stof Expe­rien­ce Cen­ter ver­rijst op Gro­te Markt tij­dens ESNS

Tijdens festival Eurosonic Noorderslag, dat woensdag 18 januari van start gaat, staat op de Grote Markt in Groningen een ‘Waterstof Experience Center’. Het gaat om een expositie waar het publiek meer te weten komt over waterstof én over de rol van Groningen als waterstofhoofdstad.

Dat het Waterstof Experience Center uitgerekend tijdens ESNS verrijst, is niet voor niets. ESNS is het grootste muziekfestival in Europa met meer dan 40.000 bezoekers uit verschillende Europese landen. Het is daarmee dé kans om Groningen internationaal te promoten als waterstof-regio met talloze waterstof-initiatieven, aldus de initiatiefnemers.

Groningen ontwikkelt zich in rap tempo tot de Waterstofhoofdstad van Europa. We hebben in onze regio de mensen, de kennis en de infrastructuur om voorop te lopen in de energietransitie. Dat is goed voor het stimuleren van de regionale werkgelegenheid, maar draagt ook bij aan het oplossen van een wereldwijd klimaatprobleem.

Het Experience Center bestaat uit drie speciaal daarvoor ingerichte Domes, pal tegenover het stadhuis. Hier worden bezoekers geïnformeerd over de rol van waterstof in de energietransitie, concrete toepassingen, kansen en perspectieven in de toekomst, en concrete mogelijkheden voor opleiding, werk en business. Dat gebeurt aan de hand van de thema’s “wat is waterstof?”, “wat doen we nu en in de toekomst met waterstof?”, en “wat betekent waterstof voor jou?”.


Noodzaak van energietransitie

Bussen en auto’s op waterstof zijn al redelijk bekend. Maar inmiddels zijn er bijvoorbeeld ook al aggregaten, treinen en schepen waarbij waterstof als brandstof wordt gebruikt. De expositie laat zien dat er al veel gebruiksmogelijkheden zijn in het vervoer, de industrie en in de eigen woning. Er is ook aandacht voor de noodzaak van de energietransitie, de diverse samenwerkingsverbanden rondom waterstof en de waterstofopleidingen aan mbo, hbo en wo.

Het Waterstof Experience Center is tot stand gekomen door een unieke samenwerking van Eurosonic Noorderslag, MissieH2, New Energy Coalition, EnTranCe, Gasunie, Enexis, RWE, Noorderpoort, Alfa-college, Ondernemersfonds Groningen en de gemeente en provincie Groningen.

Het Waterstof Experience Center is van woensdag 18 januari 16.00 uur t/m zaterdag 21 januari 2023 18.00 uur gratis toegankelijk voor publiek en bezoekers van Eurosonic Noorderslag.

Het center wordt officieel geopend door wethouder Carine Bloemhoff.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring