Navigatie overslaan

Water­stof­pro­ject NortH2 in Eems­ha­ven bij­na groot­ste ter wereld

North2 in de Eemshaven is het een na grootste waterstofproject ter wereld. Dat blijkt uit een overzicht van ’s werelds grootste groene waterstofprojecten, dat is opgesteld door World Energy.

Onder de noemer North2 heeft een consortium van Gasunie, Shell Nederland, RWE, Equinor en Groningen Seaports plannen om in de Eemshaven grote volumes groene waterstof te gaan produceren. De stroom wordt opgewerkt met een megawindpark op zee, waarna er in een nog te bouwen elektrolysefabriek in de Eemshaven waterstof van wordt gemaakt.

De partijen hebben voor 2030 de ambitie om met windenergie 3 tot 4 gigawatt op te wekken voor waterstofproductie om daarna door te groeien naar 10 gigawatt in 2040.

In eerste instantie gaat de waterstof voornamelijk naar de industrie, later mogelijk ook naar huishoudens. Voor het transport van de groene waterstof kan het bestaande gasleidingnetwerk van Gasunie worden gebruikt.

Het grootste groene waterstofproject ter wereld bevindt zich in Pilbara, in West-Australie. Hier moet uiteindelijk 14 gigawatt aan groene waterstof worden opgewekt, dat dan bestemd is voor export naar Azië.

Het volledige overzicht is hier te vinden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring