Navigatie overslaan

Weer twee inter­na­ti­o­na­le top­ten­toon­stel­lin­gen in Gro­nin­ger Museum

In het Groninger Museum valt deze zomer weer heel wat te genieten voor de echte kunstliefhebber. Maar liefst twee internationale toptentoonstellingen staan er op het programma van het spraakmakende museum. Van 30 juni tot en met 30 september 2012 is de tentoonstelling ‘Painting Canada - Tom Thomson and The Group of Seven’ te zien. Daarnaast is er in Groningen een expositie te zien van het werk van de Chinese beeldend kunstenares Yin Xiuzhen.

‘Painting Canada’ biedt een overzicht van de bijzondere schilderkunst van de Group of Seven, een kunstenaarsgroep die rond 1920 in Canada werd opgericht en bleef bestaat tot 1933. The Group of Seven werd pas opgericht na de dood van Tom Thomson in 1917. Thomsons kunst inspireerde andere schilders als Lawren Harris, Arthur Lismer, J.E.H. Mac Donald, A.Y. Jackson, Frank Johnston, F. H. Varley en Franklin Carmichael.

Van de groep schilders, die vooral landschappen schilderde, is nog nooit eerder kunst in Nederland vertoond. De tentoonstelling rond de landschapschilders reist dit jaar door Europa en is op dit moment nog te zien in Oslo. Eind juni komt de tentoonstelling naar Groningen. De expositie met meer dan 120 topstukken is afkomstig uit verschillende Canadese musea.

Naast de expositie rond The Group of Seven, is het Groninger Museum ook gestart met een tentoonstelling rond de Chinese kunstenares Yin Xiuzhen (1963). Xuizhen is een van de meest prominente Chinese kunstenaars van haar generatie. In de tentoonstelling is onder andere het werk Weapon (2003-2007) te zien, een installatie die bestaat uit twintig horizontaal hangende speervormige objecten. Ook maakt Xuizhen speciaal voor deze tentoonstelling een cityscape van Groningen, samengesteld uit gedragen kleding van Groningers.

Foto: Yin Xiuzhen. Cityscape stad Groningen
www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring