Navigatie overslaan

Weer­stand tegen gro­te tur­bi­nes leid­de tot ont­wik­ke­ling klei­ne, groe­ne’ windmolen

Met in het achterhoofd de vele bezwaren tegen grote windturbines heeft het jonge Groningse bedrijf E.A.Z. Wind een windmolen ontwikkeld van nog geen vijftien meter hoog. De molen is niet alleen een stuk kleiner dan de gebruikelijke turbines; dankzij zijn houten bladen en groene mast heeft de molen een natuurlijke uitstraling. De succesvolle innovatie – de interesse in de turbines is groot – heeft E.A.Z. Wind een lening van 100.000 euro opgeleverd van Economic Board Groningen (EBG).

E.A.Z. Wind heeft de afgelopen jaren op een boerderij in het Groningse Overschild gebouwd aan de molen. Daarbij is vooral gelet op technische en financiële betrouwbaarheid. “De molen is ontworpen om maximale opbrengst te genereren tegen minimale kosten”, zegt Timo Spijkerboer van E.A.Z. Wind.

Vooral agrariërs tonen interesse in de molen. Vanwege de vraag was het bedrijf gedwongen te verhuizen naar een productiehal in Hoogezand. Het geld van EBG - via de regeling Ondernemersimpuls Noord-Groningen - wordt gebruikt om de eerste serie van dertig molens te financieren. De molens worden geplaatst bij boerenbedrijven in Noord-Groningen.

Want provinciale regelgeving staat plaatsing van de E.A.Z.-molens in veel gemeenten toe. Ook voor dorpen kan zo’n kleine molen interessant zijn, om op die manier lokaal schone energie te produceren. Volgens Spijkerboer is het een groot voordeel dat de molen relatief klein is en een natuurlijke uitstraling heeft. “Deze kleine windmolens kunnen een bijdrage leveren aan de overgang naar een duurzame energievoorziening, zonder dat deze natuurlijke energievorm op maatschappelijke weerstand stuit”, weet hij.

De Economic Board Groningen (EBG) is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Ondernemers met goede ideeën kunnen bij EBG aankloppen voor een lening. Een van de initiatieven van EBG om kansrijke initiatieven te steunen is Ondernemersimpuls Noord-Groningen. Tot dusver zijn er voor in totaal 200.000 euro vier ondernemers aan een financiering geholpen.

“E.A.Z. Wind is precies het type onderneming dat EBG vooruit wil helpen”, zegt EBG-directeur Marco Smit over de financiële impuls voor E.A.Z. Wind. “Het bedrijf heeft een goed doortimmerd businessplan en is betrokken bij het gebied. Met hun innovatieve windmolens dragen deze jonge ondernemers bij aan de energietransitie waar de maatschappij om vraagt.”

www.eazwind.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring