Navigatie overslaan

Wereld­pri­meur: Farm­sum krijgt metaalrecyclingsfabriek

In Farmsum, onder de rook van Delfzijl, wordt momenteel gebouwd aan een hypermoderne metaalrecyclingsfabriek van Purified Metal Company (PMC). Het wordt de eerste fabriek ter wereld waar op een unieke en innovatieve manier staalschroot wordt gerecycled tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie. Het gaat daarbij vooral om asbesthoudend schroot. De fabriek wordt medio 2020 opgeleverd.

Volgens de CEO van Purified Metal Company (PMC), Jan Henk Wijma, worden er in Nederland jaarlijks tienduizenden tonnen asbesthoudend staal schoongemaakt of gedumpt. “Materialen die afkomstig zijn van treinen, maar ook van bijvoorbeeld industriële installaties, gebouwen en boorplatforms. Dat gegeven bracht ons op het idee om dergelijk afval via een uniek recyclingproces te gaan verwerken. Hierbij wordt de asbeststructuur vernietigd, zodat het geen gevaar meer vormt. Maar ook andere schadelijke stoffen waarmee het staal is vervuild, zoals chroom 6 en kwik worden afgevangen of geneutraliseerd. Tegelijkertijd wordt het staal gereedgemaakt voor hergebruik als premium grondstof. Dit gebeurt door het eerst te laten smelten in een staalbad van 1.550°C en daarna om te vormen tot kleine broodjes, de zogenaamde Purified Metal Blocks”, zo zegt hij in een artikel op het platform Beton & Staalbouw.

De verwerking en het transport van vervuild staalschroot levert straks flinke voordelen op als het gaat om duurzaamheid. Zo belandt een groot deel van het afgedankte staalschroot niet meer op de stort. Daarnaast wordt straks in Farmsum 150.000 ton CO2 per jaar bespaard ten opzichte van de productie van staal uit ijzererts.

De verwachting is dat er straks in de fabriek zo’n 150.000 ton asbest per jaar kan worden verwerkt. Partijen die hun materiaal inbrengen krijgen van PMC hetzelfde tarief voor hun schroot als bij de stort. PMC krijgt op zijn beurt uiteindelijk een opbrengst van het gerecyclede, schone staal. “Dat is ook nodig om de hoge kosten in het geavanceerde proces, waaronder van energie en additieven, af te dekken”, aldus Wijma.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring