Wereldprimeur in Groningen: UMCG voert levertransplantaties overdag uit
Het UMCG is het enige ziekenhuis ter wereld waar levertransplantaties standaard overdag plaatsvinden. Onderzoek van het UMCG heeft namelijk uitgewezen dat het voor de ontvanger van de donorlever niet uitmaakt of de lever soms urenlang in een zogenoemde perfusiemachine bewaard wordt, zo meldt het UMCG. Daardoor is er geen tijdsdruk meer en kan de operatie ‘gewoon’ overdag worden ingepland.
Uit onderzoek van het UMCG, dat onlangs gepubliceerd is in The Lancet, blijkt dat het voor de ontvangers niet uitmaakt of er direct een transplantatie plaatsvindt, of dat de donorlever eerst gekoeld wordt bewaard in een perfusiemachine. Dat maakt dat het niet meer noodzakelijk is om ’s nachts te opereren.
Kortere operaties
Dat heeft grote voordelen, stelt het UMCG. Volgens Vincent de Meijer, hoogleraar chirurgie en hoofd van het levertransplantatie-programma in het UMCG, wordt een levertransplantatie hierdoor beter planbare zorg. Daardoor zijn er ’s nachts minder mensen nodig en in het geval van complicaties of onverwachte gebeurtenissen zijn de nodige specialisten al in het ziekenhuis aanwezig. “Het leidt bovendien tot fittere operatieteams en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van alle direct betrokkenen.” Vermoedelijk door die fittere teams duren de operaties overdag dan ook gemiddeld bijna twee uur korter dan transplantaties in de nacht.
Sinds de bevindingen van het UMCG wordt vrijwel elke levertransplantatie sinds 1 januari 2023 overdag uitgevoerd. De Meijer: “Van de 83 levertransplantaties die we dit jaar in het UMCG uitvoerden, zijn er 79 overdag gedaan. Ook transplantaties bij kinderen en ook bij re-transplantaties waarbij een patiënt voor de tweede of derde keer een donorlever krijgt. Alleen in zeer uitzonderlijke, acute situaties is nog een transplantatie direct uitgevoerd.”