Navigatie overslaan

Wereld­pri­meur in Hoo­ge­zand: dro­ne telt auto­ma­tisch voor­raad in maga­zijn met behulp van 5G

Een wereldprimeur in Hoogezand: daar loopt een pilot waarbij een drone wordt ingezet om automatisch voorraden in het magazijn te tellen, met behulp van 5G. Nu nog gebeurt dat tellen veelal handmatig. In deze pilot wordt onderzocht hoe de drone beelden kan verzamelen en deze met behulp van 5G kan versturen om zelfstandig te navigeren en te tellen.

Het bedrijf Arox Smart Technologies B.V. uit Hoogezand levert de logistieke software voor het project. Volgens Arno Bruining, directeur van Arox, kwam er vanuit diverse bedrijven met grote magazijnen de vraag hoe het telproces van voorraden efficiënter zou kunnen worden ingericht. “Bedrijven moeten tegenwoordig hun voorraden vaker tellen dan vroeger, omdat de doorloop veel hoger is. Dit tellen en controleren is een arbeidsintensief en duur proces”, zo zegt hij.

Kleine drones

Bruining kwam al snel op het idee om drones in te zetten om het telproces te automatiseren. Er is behoorlijk wat rekenkracht nodig om een drone zelfstandig te laten vliegen en om aantallen in kaart te brengen. Dat is lastig, want hoe meer hardware je op een drone monteert, hoe groter, zwaarder en duurder de drone wordt. Bruining bedacht samen met het team van 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, dat de rekenkracht extern op een edge-computer kan worden gezet, waardoor je met kleine en minder dure drones kunt werken. Samen met een aantal partners van 5Groningen is Arox een pilot gestart om de mogelijkheden van deze 5G-toepassing te onderzoeken en het idee verder uit te werken.

5G

Binnen deze pilot wordt getest op het 5G netwerk dat gebruikmaakt van de 3.5 GHz testlicentie van 5Groningen, beschikbaar gesteld door Agentschap Telecom. VodafoneZiggo zorgt in deze pilot voor de 5G-verbinding en heeft samen met TNO de technische infrastructuur van het indoor 5G netwerk gerealiseerd. VMware/Dell EMC hebben het Telco Cloud Platform beschikbaar gesteld waarop TNO een van de nieuwste 5G-core netwerken met virtuele netwerk functies (VNF) draait waarmee het lokaal uitbreken van de videodata rechtstreeks naar de besturingsapplicatie van de drone mogelijk wordt gemaakt. Het doel daarbij is het kleiner maken van de vertraging ten behoeve van de realtime autonome drone besturing op afstand. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een kleine computer op de drone gebouwd en zorgt voor de communicatie met die autonome besturing van de drone via het 5G-netwerk.

Uit de eerste testen blijkt dat het 5G-netwerk snel genoeg is om ervoor te zorgen dat de drone zichzelf stabiel en snel kan lokaliseren en navigeren op basis van videobeelden en sensordata die gestuurd worden naar hun lokalisatie algoritme in het edge netwerk. De videobeelden worden vervolgens ook gebruikt voor het tellen van goederen.

Innovatie

“Wij zien innovatie als het oplossen van een probleem dat er vandaag de dag nog niet is”, aldus Bruining. “Als Arox hadden we in eerste instantie niet gelijk gedacht aan 5G. Met 4G of Wifi is het echter niet mogelijk is om indoor een drone zelfstandig door gangpaden te laten vliegen. Dankzij 5G kunnen we gebruikmaken van kleine, wendbare en betaalbare drones. Bovendien zorgen we met 5G voor een uniforme oplossing die losstaat van de infrastructuur van bedrijven.”

De oplossing is geschikt voor elk bedrijf met een groot magazijn die de doelstelling heeft om de kosten van het tellen van de voorraad te verminderen. Een aantal grote bedrijven uit Nederland en daarbuiten heeft al belangstelling getoond voor deze innovatie.


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring