Navigatie overslaan

West­Cord Hotels naar nieu­we oost­wand Gro­te Markt

Hotelketen WestCord Hotels gaat zich vestigen aan de nieuwe de oostwand van de Grote Markt in Groningen. Het pand, met op de begane grond een grand café, wordt ontworpen door de Berlijnse architect Thomas Müller. Er is nu alleen nog geen invulling van de oostwand voor het pand op de hoek van de Grote Markt en de Poelestraat. Daarvoor komt er een ontwikkelcompetitie, waarbij de Stadjers met een publieksenquête de kans krijgen om zich uit te spreken over de architectuur van dit hoekpand.

Opdrachtgever VolkerWessels Vastgoed zocht een aansprekende partij voor deze voor Groningen belangrijke plek en kwam uit bij WestCord Hotels. WestCord Hotels heeft op verschillende plekken in het land bijzondere hotels, zoals Hotel New York, SS Rotterdam, Hotel Jakarta en Fashion Hotel.

Een hotel met een grand café op de begane grond zorgt overdag en ’s avonds voor levendigheid aan de kant van de Grote Markt en aan de kant van de Nieuwe Markt. “We zijn trots geselecteerd te zijn op deze prominente plek in Groningen een WestCord Hotel te mogen exploiteren,” zegt directeur Harry Westers. “We kunnen ons eenvoudigweg geen betere locatie voorstellen. We kijken uit naar de ontwikkeling van het hotel en doen ons uiterste best het hotel van toegevoegde waarde te laten zijn voor de stad.”

VolkerWessel Vastgoed benaderde Thomas Müller voor het ontwerp. Müller is in Groningen geen onbekende. Hij maakte bijvoorbeeld ook het beeldkwaliteitsplan voor de oostwand. Aan Müller is gevraagd om een aantal varianten te tekenen. Het streven is om deze varianten in november aan het publiek te tonen en te bespreken. In de loop van 2018 start de bouw van het hotel.

Ontwikkelcompetitie

Met de komst van het hotel is het middendeel van de oostwand bebouwd. Wat rest is de hoeklocatie Grote Markt-Poelestraat. Voor deze locatie komt een ontwikkelcompetitie. Een aantal partijen heeft zich inmiddels gemeld. De plannen van de ontwikkelaars worden beoordeeld op verschillende onderdelen, zoals duurzaamheid, bouwlogistiek, programma en architectuur.

“Zeker als het over de Grote Markt gaat is het een goede traditie dat Stadjers een belangrijke stem krijgen,” zegt wethouder Paul de Rook “Dat doen we nu door een publieksenquête voor het onderdeel architectuur. Deze enquête is vergelijkbaar met de jaarlijkse architectuur-enquête.”

Een vakjury beoordeelt naast de architectuur ook de andere onderdelen. B&W besluiten uiteindelijk welk plan het wordt. Het is de bedoeling dat de plannen tijdens Let’s Gro in november van dit jaar gepresenteerd worden. Let's Gro is een uniek inspiratiefestival over de toekomst van Groningen
(dit jaar op 9, 10 en 11 november 2016). Drie dagen lang buigen de Groningers zich over de dynamiek, de vernieuwing en het heruitvinden van de hoofdstad van Noord-Nederland. Let’s Gro is uniek in zijn soort. Een voor iedereen gratis toegankelijk festival. Met initiatieven, ideeën en inspiratie voor en door Stadjers verspreid over vele locaties in de binnenstad van Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring