Navigatie overslaan

Win­naar Goog­le Sci­en­ce Fair wil van­uit Gro­nin­gen ver­vui­len­de micro­plas­tics aanpakken

De Ierse tieneruitvinder Fionn Ferreira zal na de zomer aan de Rijksuniversiteit Groningen verder werken aan zijn veelbelovende methode om microplastic uit water te filteren. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ferreira won deze zomer met zijn idee de prestigieuze Google Science Fair.

Fionn Ferreira kreeg zijn bijzondere idee over het verwijderen van plastic tijdens een wandeling op het strand in de kustplaats Ballydehob, in het zuidwesten van Ierland. Daar kwam hij een steen tegen waar olie en plastic aan kleefde. ‘Ik zag dat steeds vaker gebeuren en wilde erachter komen hoeveel microplastics eerst ons afvalwatersysteem binnenkomen en later in de oceanen’, aldus de jonge Ier. Zijn onderzoek inspireerde hem tot de ontwikkeling van een innovatieve extractiemethode.

Daarbij maakt Ferreira gebruik van zogenoemde ‘ferrofluïden’. Dat zijn niet-giftige magnetische vloeistoffen bestaande uit olie en het mineraal magnetiet. Deze trekken in het water de microplastics aan. Bij bijna duizend tests bleek de methode liefst 88 procent van alle microplastics uit het water te halen, meer dan Ferreira zelf had verwacht.

Google Science Fair

Met zijn uitvinding schreef hij deze zomer de Google Science Fair op zijn naam, een prestigieuze, internationale wetenschapswedstrijd voor tieners van 13 tot en met 18 jaar. Als winnaar mocht Ferreira een cheque van 50.000 euro in ontvangst nemen.

Waterzuivering

De jonge uitvinder is nu van plan de technologie geschikt te maken voor toepassing in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Op die manier zou kunnen worden voorkomen dat de microplastics ooit onze waterwegen en oceanen bereiken, met alle voordelen van dien.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring