Navigatie overslaan

Win­sum is een van de vijf aller­mooi­ste dor­pen van Nederland’

Het Groningse dorp Winsum is een van de vijf allermooiste dorpen van Nederland. Dat blijkt na een verkiezing van de ANWB. Het dorp maakt zelfs nog kans om te worden verkozen tot het mooiste dorp van het land.

De ANWB is al een tijdje op zoek naar het mooiste dorp. Zo’n 30.000 Nederlanders hebben hun stem uitgebracht. Daaruit rolde een lijst van vijftig pareltjes van dorpen en een overduidelijke Top 5, aldus de ANWB. Naast Winsum maken ook het Friese Hollum, Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Urk (Flevoland) een kans op de titel.

Garnwerd, Niehove, Middelstum en Zoutkamp

In de top 50 die uit de verkiezing rolde, is Winsum niet het enige Groningse dorp. Ook Garnwerd, Middelstum, Niehove en Zoutkamp scoorden een plekje in de Top-50. Niehove werd vorig jaar door de lezers van Elsevier verkozen tot het mooiste dorp van Nederland.

Winnaar mooiste dorp

Uit de Top 5 wordt nog een winnaar gekozen. Een speciale vakjury ging de afgelopen weken op bezoek in de vijf mooiste dorpen. Ze keken naar de authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, streekeigenheid, de verhouding tussen bebouwing en groen en de aanwezigheid van monumenten en mooie gebouwen. De winnaar is al gekozen en op maandag 17 augustus wordt die bekend gemaakt. Op donderdag 20 augustus is er vervolgens een feestelijke onderscheiding van het dorp.

De jury van Het Allermooiste dorp van Nederland bestaat uit: Wim Daniëls (cabaretier en auteur van vele titels waaronder ‘Het Dorp’), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit, juryvoorzitter).

In elektrische deelauto langs Groningse dorpjes

Wie Winsum, en al die andere typisch Groningse dorpjes wil ontdekken, kan dat nu op een bijzondere manier doen: in een elektrische deelauto. Voor de bestuurder en zijn passagiers snijdt het mes dan aan twee kanten: én ze maken kennis met elektrisch rijden én tijdens hun toeristische tour door de provincie krijgen ze onderweg allerlei verhalen te horen.

Het gaat om een initiatief van MobiNoord en Groningen Connect.Wie via de MobiApp een rit boekt in een van de elektrische deelauto’s, ontvangt gratis een toegangscode voor deze toer.

Deze route was tot nu exclusief voor de bustour The Grone die door de Corona-periode niet rijdt. Om bewoners en bezoekers toch een leuk alternatief te bieden als vakantie in eigen land, ontstond dit aanbod.


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring