Navigatie overslaan

Win­sum is het aller­mooi­ste dorp van Neder­land: een prachtdorp!’

Winsum is door de ANWB verkozen tot ‘Het allermooiste dorp van Nederland’. "Een prachtdorp" noemt de jury Winsum, en daarmee wint het dorp het van de andere kanshebbers Urk (Flevoland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Hollum (Friesland).

Eerder al brachten 30.000 mensen hun stem uit. Op basis daarvan werd een Top 5 van Mooiste Dorpen samengesteld. Een deskundige jury bepaalde uiteindelijk dat Winsum het allermooiste is.

Levendig dorp

"Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp!", oordeelden juryleden Wim Daniëls (cabaretier/ auteur), Jaap Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB route-expert). Zij beoordeelden de Top 5 op authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid, de aanwezigheid van monumenten, de verhouding bebouwing/groen en het recreatieve aspect.

Winschoterdiep en het haventje

De jury roemde onder andere het Winsumerdiep en het haventje. Beide geven sjeu aan het dorp en lijmen de dorpsgedeelten (Winsum en Obergum) mooi aan elkaar.

Ook de afwisselende bouwstijlen die er in Winsum te vinden zijn, noemde de jury als plus: hereboerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw, een negentiende-eeuwse stationsstraat, Amsterdamse School-architectuur en moderne bungalows uit de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Smalle straatjes

Ook het ‘gemoedelijke’ centrum kon rekenen op enthousiasme van de jury. “Het centrum is gemoedelijk met die smalle straatjes waaraan een mix aan beeldbepalende gebouwen staat. Van bruggen en molens, tot kerken en dorpshuizen.”

Rijksmonumenten

Winsum heeft daarnaast een flink aantal rijksmonumenten: 59 in totaal. En dan ook nog vier gemeentelijke monumenten.

Het is de eerste keer dat de ANWB deze verkiezing organiseerde. Het dorp wordt donderdag 20 augustus door ANWB-directeur Frits van Bruggen in het zonnetje gezet tijdens een feestelijk huldiging.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring