Witec: Technologische groeibriljant in Oost-Groningen
Volgens Eric Vos en Raimon Warta, de directie van Witec, paste die overname in de groeistrategie van Witec, dat door de overname haar vooraanstaande positie in de toelever-markt verder kon uitbouwen. Met de overname konden 25 arbeidsplaatsen in de noordelijke metaalindustrie behouden blijven.
Schramifa is een all‐round toeleverancier van draai en freeswerk en is actief in uiteenlopende markten zoals onder andere de machine‐ en apparatenbouw, off shore en de automotive. Schramifa is sterk in hogere middensegment van zowel productafmetingen als seriegroottes, en was daarmee een belangrijke aanvulling op het assortiment van Witec. Directeur Eric Vos: ‘We hadden natuurlijk kunnen investeren in nieuwe machines, maar door de overname van Schramifa kregen we er ook ervaren vakmensen en nieuwe klanten bij.’ Het risicoprofiel van de onderneming werd verbeterd door een betere spreiding in markten en klanten, meer flexibiliteit door een personeelspool van totaal ruim 50 medewerkers en de uitbreiding met geautomatiseerde productiecellen.
Witec heeft ook een duidelijke visie op het opleiden van jonge mensen en het bijscholen van bestaande medewerkers. ‘We zien dat het industriële speelveld verandert, de moderne metaalindustrie is erg veelzijdig en vraagt meer dan vroeger gespecialiseerde en gemotiveerde medewerkers.’ Omdat het nieuwe bedrijf dankzij de overname tevens meer carrièrekansen en ontplooiingsmogelijkheden biedt voor medewerkers, verwachtte Witec in de huidige arbeidsmarkt gemakkelijker personeel aan te kunnen trekken en te behouden.
Technologisch toponderwijs
Witec haalde ook de publiciteit met een opmerkelijk ander initiatief om te zorgen voor goed opgeleid technisch personeel. In 2011 startte Witec namelijk binnen het Noorderpoortcollege een compleet werkend bedrijf. Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is op zichzelf helemaal niet nieuw, en is noodzakelijk om de aansluiting van theorie en praktijk goed vorm te geven, maar dit project in Oost-Groningen gaat een stap verder.
Vanuit de visie dat er geen leerlingen worden opgeleid maar toekomstige werknemers is het van belang om een werkelijke bedrijfssituatie neer te zetten. Om de hoge investering die hier mee gemoeid is te kunnen bekostigen, wordt er in de avond- en nachturen en in het weekeinde normaal geproduceerd voor betaalde opdrachten. Overdag krijgen de leerlingen een werkelijke bedrijfssituatie voorgeschoteld; van werkvoorbereiding, de inkoop van materialen, gereedschapsbeheer en engineering door middel van geavanceerde CAD-CAM (teken- en programmeerprogramma's) systemen tot en met urenregistratie en productievoortgang in de werkplaats.