Navigatie overslaan

Wordt Gro­nin­gen de inno­va­tie­hoofd­stad van Europa?

Door mee te doen aan een prijsvraag van de Europese Unie dingt de Gemeente Groningen mee naar de titel ‘innovatiehoofdstad van Europa’. Het college van B en W heeft zich voor deze iCapital-prijsvraag aangemeld bij de Europese Commissie, die de wedstrijd organiseert. Het gemeentebestuur denkt vooral kans te maken dankzij een aantal slimme energie-innovaties.

In de aanvraag wordt vooral ingezet op slimme energie-innovaties: in ondernemerschap, in toepassing in de stad, in onderwijs en onderzoek en in beleid. ‘Groningen, a smart energy city,’ luidt de titel van de aanvraag dan ook. De ondertitel van de aanvraag is: ‘We revolutionize the energy market by putting smart citizens in charge of smart energy service development’.

In de wedstrijd neemt Groningen het op tegen steden als Barcelona, Parijs, Londen en Berlijn. Het college van B en W hoopt dat Groningen zich weet te onderscheiden met de Groningse ‘smart energy city’ aanpak. De winnaar van de iCapital-award krijgt een half miljoen euro.

Groningen presenteert zich als een ‘smart energy city’, omdat de sectoren energie en ict sterk vertegenwoordigd en verankerd zijn in de Groningse economie. B en W denken dat de Groningse lokale oplossingen een bijdrage kunnen leveren aan globale uitdagingen. Er zijn nu al een aantal innovatieve, slimme energieprojecten gaande in de stad, zoals ‘PowerMatchingCity’ en ‘1.000 slimme huishoudens’. Het college wil deze projecten extra aandacht geven als Groningen de iCapital-prijsvraag wint.

De deelname aan de prijsvraag sluit aan op de ondertekening door Groningen van de Green Deal Smart Energy Cities op 12 november 2013. Deze stimuleert de uitrol van nieuwe concepten, producten en diensten die nodig zijn voor het ontwikkelen van intelligente energienetwerken in Nederland. Partijen die de aanvraag ondersteunen zijn: TNO, DNV KEMA, EnergyValley, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, de Energy Academy, Target Holding, Grunneger Power, GasTerra, i-NRG, EnerQ en Tvilight.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring