Navigatie overslaan

Wub­bo Ockels­prijs voor ont­wik­ke­laars inno­va­tie­ve inhaler

De Wubbo Ockelsprijs is toegekend aan professor Erik Frijlink en doctorandus Anne Haaije de Boer van de Rijksuniversiteit Groningen. De prijs wordt door de gemeente Groningen eens per twee jaar uitgereikt aan mensen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd op het gebied van natuurwetenschappen of techniek en een band hebben met Groningen. Frijlink en De Boer krijgen hun prijs voor de succesvolle ontwikkeling van de Novolizer, een innovatieve inhaler voor astma- en COPD-patienten. De academici ontvingen op 21 april in de Gasunie uit handen van burgemeester Rehwinkel een plastiek van kunstenaar Hugo Hol en een geldbedrag van 10.000 euro.

De prijswinnaars zijn werkzaam bij de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze ontwikkelden daar een innovatieve poederinhalator die ten opzichte van bestaande inhalatoren veel voordelen biedt. Hun ontwerp is het resultaat van jaren lang intensief onderzoek naar de toediening van geneesmiddelen aan de luchtwegen. Met de nieuwe inhalator, de Novolizer, komt het geneesmiddel veel dieper in de longen terecht waardoor het niet alleen effectiever werkt, maar ook veel minder bijwerkingen geeft.

De Novolizer is inmiddels wereldwijd op de markt gebracht en het aantal geneesmiddelen tegen astma en COPD dat met deze inhalator kan worden ingenomen wordt binnenkort verder uitgebreid. Verschillende farmaceutische bedrijven zijn daarbij betrokken. Daarnaast werken De Boer en Frijlink met hun team van specialisten momenteel aan een speciale wegwerpinhalator, de Twincer, voor geneesmiddelen tegen onder andere taaislijmziekte en tuberculose. Deze nieuwe inhalator is ook geschikt voor vaccinaties tegen influenza (griep) en andere infectieziekten en mag zich nu al in een grote belangstelling van de farmaceutische industrie verheugen.

In 1986 is de Wubbo Ockelsprijs van de stad Groningen ingesteld als eerbewijs voor de buitengewone prestaties die prof.dr. W.J. Ockels heeft geleverd tijdens de ruimtevlucht van de Challenger in 1985. Hij leverde toen in het Europese Space-Lab een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk natuurkundig en medisch onderzoek.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring