Navigatie overslaan

Zelf 3D-prin­ters bou­wen kan nu al in Gro­nin­gen dank­zij eigen FabLab’

Heeft het 3D-printen de toekomst, en is het in Nederlandse huiskamers straks net zo’n gewoon om met zo’n apparaat te werken als nu met de televisie? Als het aan het FabLab in Groningen ligt wel. Daar is men de tijd vooruit en is men al enkele jaren actief met 3D-printen. Sterker nog: iedereen die dat maar wil kan nu al de 3D-printers huren om er het gewenste product te printen. En men kan ze zelfs zelf leren bouwen.

Dankzij het FabLab is Groningen nu een van de steden in Nederland die voorop lopen met het ontwikkelen van de 3D-printer. En dat is weer te danken aan de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool, waar idealistisch gedreven studenten enkele jaren geleden al het 3D-printen ontwikkelden.

Momenteel zijn er 22 FabLabs in Nederland; wereldwijd zijn het er honderden en dit aantal groeit gestaag. Dankzij dit internationale netwerk van FabLabs blijven de medewerkers in Groningen constant op de hoogte van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Het FabLab, gevestigd aan het Boterdiep, is een werkplaats waar iedereen nu zelf digitale productiemachines kan bedienen. Om aan de slag te kunnen en de kennis daarvoor te krijgen is er een divers aanbod aan begeleiding. Van ‘on demand’ introducties tot uitgebreide groepsintroducties. Daarnaast kunnen er opdrachten kunnen worden afgegeven voor meerdere soorten machines.

Zelf 3D-printer bouwen

Niet alleen kan men in het FabLab nu zelf 3D-printers leren bedienen, men kan er nu ook zelf al een 3D-printer bouwen. Men kan dit in een weekend in Groningen leren. Daarvoor is nu de cursus ‘Bouw je eigen 3D-printer’ van start gegaan.

Meer over het bouwen van 3D-printers en over het FabLab is te vinden op: www.fablabgroningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring