Navigatie overslaan

Zer­ni­ke Cam­pus krijgt Inno­va­tie­cen­trum Che­mie & Engineering

Op de Zernike Campus Groningen wordt een Innovatiecentrum Chemie & Engineering gebouwd. De bouw wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Campus Community Fund’ van € 500 miljoen, dat vorige week werd gelanceerd. De innovatieve bedrijven die een plekje krijgen in het pand moeten hier een flinke groei doormaken.

Het gebouw krijgt een vloeroppervlak van zo’n 5000 vierkante meter, en biedt straks onderdak aan een aantal innovatieve bedrijven: MercachemSyncom, Cliq Swiss, DEMCON en Ducom. Ook biedt het gebouw ruimte aan start-ups, en komen er twee open innovatielabs: Innolab Chemie én Innolab Engineering.

Twee innovatielabs

De bedrijven die een plek krijgen in het pand, doen onderzoek in de chemische- en farmaceutische industrie en op het gebied van engineering. Ze krijgen in het innovatiecentrum straks een eigen laboratorium en eigen onderzoekcentrum. “Met dit pand is de campus straks weer twee open innovatielabs rijker. We hebben reeds gemerkt van hoeveel waarde dat is om de ontmoeting en interactie op de campus te stimuleren. Ontmoeting leidt tot kennisdeling, die kennisdeling is het startpunt voor innovatie ”, zegt Lisanne Brakenhoff, manager Campus Groningen.

Doorgroeimogelijkheden

Edward van der Meer, directeur Campus Groningen: “Het Innovatiecentrum Chemie & Engineering is een ambitieuze wensdroom van ons en de in dit veld werkzame partners op Campus Groningen. We zijn trots dat die droom nu is uitgekomen en de eerste stappen op weg naar het innovatiecentrum gezet zijn.”

Volgens Annet de Vree, ontwikkelmanager Vastgoed bij ontwikkelaar en investeerder Triade, is het de bedoeling dat de bedrijven in het nieuwe pand flink kunnen doorgroeien. “We faciliteren met dit pand heel concreet de doorgroei van deze innovatieve bedrijven. Dat ze van waarde zijn voor het ecosysteem hebben ze reeds bewezen, dat dit effect nog groter gaat worden, helemaal in combinatie met open innovatielabs in het pand, daar zijn we zeker van.”

De bouw van het pand start in oktober dit jaar. Volgens de planning nemen eind volgend jaar de gebruikers hun intrek in het nieuwe pand. In totaal gaat het om ongeveer 5.000 vierkante meter hoogwaardige nieuwbouw. Het gebouw is gasloos en dankzij onder meer luchtwarmtepompen, PV panelen en een hoogwaardige klimaatschil duurzaam van opzet.

Investeringen

Door de komst van het innovatiecentrum met innolabs worden Groningen en de Campus nog interessanter om te investeren op het gebied van agri-food, energie, gezondheid, chemie en digitale economie, zo zeggen de initiatiefnemers. “De investeringen vanuit het Campus Community Fund moeten nieuwe technologische ontwikkelingen en bedrijvigheid op de campus aanjagen én het moet door het ecosysteem gedragen worden. Het nieuwe innovatiecentrum past perfect binnen onze gezamenlijke investeringsstrategie”, aldus Peter Scheij, Directeur Bedrijven Rabobank Stad en Midden Groningen, een van de stakeholders van het Fonds.

Over Campus Groningen

De Campus is een ecosysteem met de locaties Zernike Campus en Healthy Ageing Campus, waarin onder andere het UMCG, de RUG, de Hanzehogeschool, de gemeente en provincie Groningen samenwerken en kennis bundelen. Met meer dan 200 bedrijven en drie kennisinstellingen is de campus goed voor ruim 22.000 banen.Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring