Navigatie overslaan

Zon­ne-ener­gie in Gro­nin­gen krijgt boost’ van Grun­ne­ger Power

In Groningen is het altijd zonnig. In figuurlijk zin dan, want voor leden van de energiecoöperatie ‘Grunneger Power’ zijn het – weer of geen weer – mooie tijden. Dankzij hun coöperatie kunnen ze aanzienlijk besparen op hun energierekening, en geen wonder dan ook dat veel van deze Groningers rondlopen met een glimlach om de mond, ook al is er wel eens een dag dat de zon niet schijnt.

De lokale energiecoöperatie Grunneger Power heeft het tegenwoordig zo druk, dat er elke twee werkdagen wel een dak vol zonnepanelen wordt aangelegd, ergens in Groningen.

Hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van Grunneger Power prof. dr. Frans Stokman: ‘Ondanks moeilijkheden om te investeren in zonne-energie op een andere locatie dan je eigen dak, zien we toch een enorme groei. Dat komt duidelijk door coöperaties als Grunneger Power die mensen laten zien dat het rendabel en goedkoper is dan stroom van het energiebedrijf,’ zo zegt de professor.

Grunneger Power legt in Groningen nu al elke twee werkdagen een dak vol zonnepanelen. ‘Je ziet wereldwijd het aantal zonnepanelen groeien met een snelheid waar je u tegen zegt. Dat gaat elk jaar over de kop. In Nederland staan mensen uit een straat zelf op om samen met andere mensen zonnepanelen aan te schaffen. Dat is het sociale effect dat we steeds beoogd hebben en dat zich nu waarmaakt,’ aldus Stokman.

Dankzij honderden lokale initiatieven, die zowel streven naar duurzaamheid als onafhankelijkheid, groeit de markt in Nederland daardoor van onderaf. In 2012 zelfs met 250 procent. Ook de komende jaren zal het aantal zonnepanelen en opgewekte zonnestroom meer dan verdubbelen, verwachten deskundigen.

In Nederland werd vorig jaar 145 Megawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is 3,5 keer zoveel als er in 2011 aan vermogen bijkwam. De meeste panelen worden aangeschaft door gezamenlijke initiatieven van burgers.

‘In Nederland zijn op dit moment meer dan 300 lokale energiecoöperaties. Dat geeft aan dat het populair is. Nederland is echt een land waar de groei van onderaf plaatsvindt. Ik noem dat power of the crowd’, zegt René Moerman, directeur business development bij Solar Insurance & Finance en voorzitter van CALorie in Noord-Holland.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring