Navigatie overslaan

Zui­ni­ge Gro­nin­gers maken slim kast­je voor for­se energiebesparing

Groningers staan bekend als zuinig, net zoals de Schotten. Maar in deze tijden van hoge energierekeningen is dat geen negatieve vergelijking, maar juist een positieve. Want die zuinigheid is een drijfveer geweest voor het Groningse bedrijf EnerGQ om een slim kastje te ontwikkelen, dat helpt bij energiebesparing.

Volgens Ton van Ewijk (47) mede-eigenaar van het in Groningen gevestigde bedrijf EnerGQ kan het kastje helpen bij het bereiken van gedragsverandering. Zijn bedrijf heeft daarom een systeem ontwikkeld dat de consumenten prikkelt om in huis bewuster om te gaan met energie. Daarmee bespaart men 10 tot 30 procent, volgens Van Ewijk.

Het systeem, dat luistert naar de naam i-CARE (Create Awareness Reduce Energy) , werkt als volgt: Wat nodig is, is zijn een slimme gas- en elektriciteitsmeter en een internetverbinding. Een kastje wordt aan de ene kant verbonden met de slimme meter, aan de andere kant met de router. Zo worden alle belangrijke gegevens over het energieverbruik op dat moment zichtbaar op het i-CARE-dashboard, een website die voor de klant vanaf elke computer, tablet of smartphone toegankelijk is. Een abonnement op het systeem is er al vanaf 1,95 euro per maand.

Door gebruik te maken van informatie over eerder verbruik op dezelfde tijdstippen en de daarbij behorende weersomstandigheden die zijn opgeslagen, laat het systeem zien of het actuele energieverbruik normaal, zuinig of juist te groot is.

www.energq.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring