Navigatie overslaan

Wouter van Beek

Advocaat in Life Sciences en Intellectual Property bij WvB Advocatuur

‘’In Groningen heb je alles: van grote bedrijven tot energieke startups.’’

Voorheen liep hij over de Zuidas, nu beweegt hij zich in Groningen. Wouter van Beek (30) is advocaat en ondernemer in de medische en culturele wereld. Sectoren die in Groningen bloeien. ‘’In Groningen heb je alles: van grote bedrijven tot energieke startups.’’

Opgroeien deed hij in Leusden en Emmen. Al van jongs af aan is hij geboeid door muziek. Niet zo gek dat hij Compositie, Muziek- en Studioproducties aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen heeft gestudeerd. Maar hij wilde meer. Het werd een studie rechten en dat was gelijk raak. ‘’Ik houd ontzettend van regeltjes. Als je deze kent, kan je er je voordeel mee doen.’’ zegt Wouter. Uiteindelijk studeert hij als songwriter af aan het conservatorium en loopt hij stage als advocaat op de Zuidas.

Alhoewel hij daar in drie jaar veel leerde, voelde hij zich er uiteindelijk niet helemaal thuis. Werken in een groot bedrijf, lange dagen maken. ‘’Ik kon daar niet helemaal aarden.’’. Zijn hart lag namelijk nog steeds in het Noorden. Met Groningen als basis. Toen corona kwam en hij mocht thuiswerken, greep hij zijn kans. Hij pakte zijn koffers en ging met zijn vriendin samenwonen, die nog in Groningen woonde. Hij ging nadenken over de invulling van zijn toekomst. Zelfstandig ondernemer worden, dat leek hem wel wat. En zo geschiedde.

Inmiddels heeft hij zijn eigen advocatenkantoor. Hij houdt zich onder meer bezig met ICT-recht, medische technologie en intellectueel eigendom. Op dat laatste vlak zijn er overeenkomsten met zijn andere passie, muziek. ‘’Ik vind het leuk en belangrijk om creatievelingen bij te staan. Het helpt heel erg als je weet hoe de industrie in elkaar zit’’, legt hij uit. En Groningen is voor hem een plek om verder te groeien. Om kansen te pakken. De omstandigheden zijn er namelijk naar, zegt Wouter. ‘’Hier heerst een fijne mix tussen academisch opgeleiden en creatievelingen. Grote bedrijven en fijne startups. De mogelijkheden zijn talrijk.’’

''Hier kan je leren, doorgroeien. Daarvoor hoef je niet naar de Randstad.''

De veelzijdigheid van Groningen uit zich dan ook in de vele sectoren waar Wouter actief is. Hij is namelijk niet enkel advocaat en muzikant. Hij is tevens maker van bord- en computerspellen en verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij onder meer start-ups in de medische sector voorziet van juridisch advies. ‘’Het is voor mij belangrijk om kansen te pakken en te bieden, mensen en bedrijven te laten groeien,’’ vertelt hij. Wouter ziet Groningen dan ook als een goede plek om carrière te maken. ''Waar je vanwege wat minder aanbod goed kan inspelen op de stijgende vraag.''

Wouter bejubelt ook het leefklimaat in Groningen. Het is hier volgens hem meer dan goed toeven. ''In de stad heerst een heel fijne sfeer. Het internationale karakter van het rijke studentenleven voegt veel toe'', zegt hij. Hij moedigt anderen dan ook aan om naar Groningen te komen. ''Kom een keertje kijken, je kan hier veel leren, doorgroeien. Daarvoor hoef je niet naar de Randstad. Groningen heeft het allemaal.''

Boost your future

 • Boost your impact

  De wereld van morgen, begint vandaag in Groningen. Het Groningse ecosysteem zet in op positieve groei. Samen bouwen we aan een groene, gezonde en digitale toekomst met menselijke maat.
 • Boost your career

  Start-ups, scale-ups en grote internationaal opererende organisaties. Wat je ook zoekt, je vindt het in Groningen. Hier liggen volop carrièrekansen voor jouw talenten.
 • Boost your environment

  Groningen. Stad en Ommeland. Hier beleef je de mooiste avonturen. Onder de rook van de Martinitoren ligt een stad vol energie. In de gezondste stad van Nederland is het goed vertoeven.
 • Boost your square meters

  Groningen heeft alles. Of je nu midden in het bruisende centrum van de stad wilt wonen of juist liever de rust opzoekt. Studio of woonboerderij. Wat je ook zoekt, in Groningen is het fijn wonen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring