Navigatie overslaan

Banen­ex­plo­sie in Gro­nin­gen: SHI­NE en Hyzon zoe­ken hon­der­den werknemers

Een banenexplosie in de provincie Groningen: de medische isotopenfabriek SHINE en waterstoftruckfabrikant Hyzon zoeken de komende jaren zo’n 500 nieuwe personeelsleden.

SHINE: zeker 200 banen

Het Amerikaanse bedrijf SHINE maakte onlangs bekend zich met een fabriek voor medische isotopen te gaan vestigen in Veendam. De regio Groningen bleek de beste optie in een lijst van vijftig mogelijke locaties in heel Europa. Waarom? We hebben uitstekende logistieke mogelijkheden, veel voorzieningen en vooral: een goede noordelijke mentaliteit. SHINE gaat in Veendam medische isotopen maken, die nodig zijn voor onderzoek naar bijvoorbeeld behandeling van kanker. Die isotopen werden vroeger gemaakt in een kernreactor, maar SHINE heeft een veel schoner en veiliger productieproces.

In 2023 wordt gestart met de bouw van de fabriek, die in 2025 moet draaien. De komst levert zo’n 200 directe banen op voor mensen met alle opleidingsniveaus. Ook toeleveranciers gaan meeprofiteren. Daarnaast gaat de bouw van de fabriek gepaard met veel tijdelijk werk. Lokale partijen gaan meebouwen.

Hyzon: zeker 300 banen

In Winschoten wordt sinds dit jaar onder het label van Hyzon gebouwd aan waterstoftrucks. Hyzon is een samenwerking tussen Holthausen Clean Technology en het Amerikaanse Hyzon. De eerste waterstoftrucks zijn al van de band gerold en de orders rollen binnen. Zo bestelde Nieuw-Zeeland al 1500 trucks voor de komende vijf jaar. En daar zal het niet bij blijven.

Hyzon is dus op zoek naar personeel. Via de website werkenbijholthausen.nl wordt maximaal ingezet op het vervullen van vacatures. Holthausen en Hyzon zoeken werknemers die passen bij het DNA van het bedrijf: mensen die gevoel hebben voor techniek, die mee kunnen met innovaties en die iets hebben met duurzaamheid. Tot de zomer worden zo’n 25 banen ingevuld, maar in de loop van dit jaar loopt het aantal vacatures op naar honderd. Volgend jaar moeten daar nog eens 200 banen bijkomen. Uiteindelijk wil Hyzon jaarlijks 2000 waterstoftrucks gaan bouwen. Dat moet dan leiden tot 1000 directe en indirecte banen.

Hyzon neemt het personeel in kleinere groepen aan, zodat de monteurs goed kunnen worden opgeleid.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring