Navigatie overslaan

Film­pje: EAZ Wind wil dé ener­gie­le­ve­ran­cier van het boe­ren­erf worden

De ontstaansgeschiedenis van EAZ Wind laat zich lezen als een spannend jongensboek: in Enschede sluiten vier studenten techniek vriendschap. Als de vader van één van hen, boer in Groningen, zijn wens uitspreekt voor zonnepanelen, vragen ze hem een door hen gemaakte windmolen te overwegen. Het was het prille begin van EAZ Wind, waarover in opdracht van de ambassadeurs van Groningen, onderstaande korte bedrijfsfilm is gemaakt. Dat was niet zonder reden: EAZ Wind was een van de tien genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs 2019.


Geen windtunnels voor de jongens: aerodynamicatesten worden op het boerenerf uitgevoerd achter een rijdende auto. En als ook de landbouwvereniging van Overschild zijn vertrouwen uitspreekt in de molen en 10 stuks bestelt, kunnen de studenten een windmolenbedrijf oprichten. “EAZ staat voor Enschede aan Zee”, verklaart medeoprichter Aard Duivenvoorden, “We willen onze in Enschede opgedane kennis in de windrijke kuststreek in praktijk brengen.” De molens zijn volgens Aard ideaal voor de westerse boer. Ze zijn relatief klein, gaan mooi op in het landschap en leveren voldoende stroom voor eigen boerenbedrijfsgebruik.

Energietransitie

EAZ Wind maakt thans zo’n 100 windmolens per jaar. Dat gebeurt in Hoogezand. “Hier is onze primaire afzetmarkt: de provincie kent een open landschap, is rijk aan wind, zette als eerste in op de energietransitie en heeft daarop haar vergunningverlening afgestemd. Dat laatste is naast de rendabiliteit van de molen een wezenlijk onderdeel van ons succesverhaal”, onderkent Duivenvoorden.

Energieleverancier voor boeren

“We hebben met onze kleine windmolen een niche aangeboord. Ons doel is om dé energieleverancier van het boerenerf te worden. Daarom bieden we nu ook combinaties aan met zonnepanelen. Zo ben je als boer zowel ‘s zomers als ’s winters verzekerd van stroom.” Voorzichtige stappen worden momenteel gezet in Duitsland, België en Frankrijk.

Succesvolle Groningse bedrijven

In het kader van de Groninger Ondernemingsprijs zijn van alle genomineerden korte bedrijfsportretten gemaakt. De films laten zien wat voor bijzondere en succesvolle bedrijven er in Stad en provincie Groningen gevestigd zijn. De video’s zijn gemaakt door Statement communicatie adviesbureau, in samenwerking met filmmaker Jelmer Buitenga.

De overige genomineerden waren WHIMZEES, Bakkerij Haafs, Boikon, Qbit, Gadero, Solarfields, 365Werk en Heiploeg. Witec ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring