Nederlands/Deense energiehub in Noordzee interessant voor Groningse waterstofplannen
Nederland en Denemarken onderzoeken de mogelijkheid om in de Noordzee een ‘energie-hub’ aan te leggen. Zo’n hub kan van belang zijn voor de plannen voor een groene waterstofeconomie in Groningen.
Zo’n ‘hub’ is een kunstmatig eiland of platform waar de elektriciteit van diverse windparken op zee wordt samengebracht, om vandaar verder te worden getransporteerd naar het vasteland, zo meldt het Dagblad van het Noorden.
Waterstofplannen in Eemshaven
Het plan voor de hub is afkomstig van Denemarken. Maar omdat Denemarken vermoedelijk niet het hele vermogen – uiteindelijk 10 gigawatt- zelf nodig heeft, is Nederland gevraagd om aan te haken bij het project.
Met in het achterhoofd onder andere de waterstofplannen in de Eemshaven en Groningen heeft Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat besloten deel te nemen in het project. In de Eemshaven wordt een elektrolysefabriek gebouwd, waar energie van windmolen omgezet kan worden in groene waterstof.
Een ander voordeel van de Nederlandse deelname aan het project is dat beide landen groene elektriciteit kunnen uitwisselen. Dat geeft meer zekerheid dat ze altijd genoeg stroom hebben.
Er wordt nu onderzocht of het plan haalbaar is. Volgend jaar wordt besloten of de samenwerking wordt voortgezet.