Navigatie overslaan

Noor­den Digi­taal: Noor­den inno­va­tie­ve regio op gebied van digitalisering”

Noord-Nederland staat van 13 tot en met 19 maart in het teken van digitalisering tijdens het landelijke congres Nederland Digitaal, dat die dagen in Groningen plaatsvindt. Om te laten zien hoeveel er in het Noorden gebeurt op het gebied van digitalisering komt het Noorden deze week met een eigen (publieks)programma: Noorden Digitaal.

“Met het programma ‘Noorden Digitaal’ willen we als Groningse en noordelijke regio aandacht vragen voor wat er hier zoal gebeurt. Tegelijkertijd is ‘verbinden’ een belangrijk doel, en willen we digitalisering onder de aandacht brengen van het grote publiek”, vertelt Marja Doedens, programmamanager van Noorden Digitaal. “Kortom, we willen laten zien dat Noord-Nederland een innovatieve regio is op het gebied van digitalisering.”

Om de congresgangers waar mogelijk te verbinden met lokale en regionale activiteiten, bedrijven én organisaties worden er op maandag 16 maart, de eerste congresdag, een aantal bedrijfsexcursies georganiseerd. Acht Groningse bedrijven, waaronder bijvoorbeeld de RDW en Zernike Campus, hebben zich hiervoor aangemeld en een speciaal programma samengesteld.

DoeDigiDagen

Een belangrijk onderdeel van Noorden Digitaal zijn de DoeDigiDagen. “Deze dagen zijn bedoeld voor het grote publiek, en hebben als doel mensen kennis te laten met digitalisering en te laten zien wat er op dit gebied allemaal gebeurt.”

De DoeDigiDagen staan op de agenda voor vrijdag 13 maart (Emmen) en zaterdag 14 maart. Vijf gebouwen in het Noorden openen die dag hun deuren om het publiek kennis te laten maken met de nieuwste trends op het gebied van digitalisering. Het gaat daarbij om het Noorderpoort in Delfzijl, de Health Hub in Roden, Technologies Added in Emmen, de Blokhuispoort in Leeuwarden en het Forum Groningen in Groningen.

In al deze locaties staan er activiteiten voor het hele gezin op het programma. Activiteiten waarin doen, ervaren en beleven centraal staan. Zo kan het publiek zelf aan de slag met AI en 3D printers, kun je je laten informeren over serious gaming, (digitale) geletterdheid, autonome boten en slimme lantaarnpalen.

Noordelijk programma

Los van de DoeDigiDagen is er ook nog het regioprogramma: een hele trits aan (noordelijke) evenementen die betrekking hebben op digitalisering en die plaatsvinden tijdens of voorafgaand aan het landelijke congres Nederland Digitaal.

Een van die activiteiten is bijvoorbeeld Techtalks050, met als onderwerp ‘De digitale wereld in de klas’. Tijdens TechTalks050 wordt ingegaan op vragen als: wie zorgt ervoor dat kinderen over goede digitale kennis en vaardigheden beschikken die onmisbaar zijn in onze huidige en toekomstige digitale samenleving? En hoe kan deze digitale geletterdheid bijdragen aan talentontwikkeling in de klas? Innovaties met ICT zorgt voor nieuwe vormen van leren en onderwijs. Welke digitale innovaties maken van de leraar en de leerling een digitale voorloper?

Twee professionals uit de digitale wereld gaan tijdens TechTalks050 in op deze vragen: Marcel Broersma, hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Kim van der Esch, oprichter en eigenaar van het Groningse bedrijf Mr. Chadd, een digitale huiswerkhulp.

Nog een voorbeeld: de 5G Student Battle, op 14 en 15 maart. Twee dagen lang werken de deelnemers, studenten, aan oplossingen voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. e 5G Student Battle is bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in oplossingen met 5G, de gebruikerskant ervan of de techniek achter 5G. De 5G Student Battle is daarom niet alleen voor studenten met een technische opleiding, maar juist ook voor studenten die affiniteit hebben met design, het gebruik van nieuwe technieken, bedrijfskunde of ondernemerschap. Je kunt kiezen uit een van de volgende thema’s: veiligheid, mobiliteit, zorg, sport, duurzaamheid en smart city.

North Experience

Om de bezoekers van het landelijke congres te laten zien wat er in het Noorden zoal gebeurt op het gebied van digitalisering worden de congresdagen afgetrapt met het programma ‘North Experience’.

In een audiovisuele voorstelling van zo’n tien minuten wordt middels dans, beeld, geluid en theater aan het publiek getoond dat het Noorden op het gebied van digitalisering een voortrekkersrol vervult. “Vooral ook als het gaat om samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers lopen we hier voorop, en heeft het Noorden zelfs een voorbeeldfunctie.”

Klik hier voor een eerder bericht over de conferentie Nederland Digitaal.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring