Shell bouwt groene waterstoffabriek in Rotterdam maar: die in de Eemshaven wordt 20 keer groter
In het Rotterdamse havengebied gaat Shell de eerste ‘groene’ waterstoffabriek van Nederland bouwen. Het wordt de grootste electrolyser tot nu toe, maar: in de Eemshaven moet uiteindelijk een fabriek verrijzen die nog weer twintig keer groter moet worden dan die in Rotterdam.
Dat zei Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland, woensdag
tegen de NOS.
De fabriek in Rotterdam, met een capaciteit van 200 megawatt, moet in 2025 gereed zijn. Voor Shell is het een investering van ongeveer 1 miljard euro. In de fabriek wordt de eigen stroom van het windpark Hollandse Kust Noord met water omgezet in waterstof.
Shell-directeur Van Loon spreekt tegen van de NOS van een ‘belangrijke mijlpaal’. “Deze fabriek wordt alweer twintig keer groter dan de fabriek die we in Duitsland hebben en we willen hierna verder opschalen in de Eemshaven in Groningen met een fabriek die weer twintig keer groter moet worden dan deze in Rotterdam."
Om Rotterdam, de zeehavens, de opslaglocaties en de grote industriële clusters met elkaar te verbinden, gaat Gasunie een groot waterstofnetwerk aanleggen. Dat gebeurt in opdracht van minister Jetten voor Energie en Klimaat.
Schoon en zuinig
Bij de ontwikkeling van het waterstofnetwerk worden vooral bestaande leidingen gebruikt die beschikbaar komen omdat er in de komende jaren steeds minder aardgastransport is. Circa 85% van het landelijke netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen.