Navigatie overslaan

Welcome to the Hydrogen Capital

De toekomst van energie? In Groningen is die al begonnen. Groningen heeft als eerste regio van Europa een Hydrogen Valley. Hier wordt gebouwd aan een nieuw duurzaam energiesysteem voor groene waterstof.

Waterstof voor een duurzame toekomst

Waterstof is één van de pijlers voor een duurzame toekomst; als grondstof, als brandstof én als energiedrager. In de (chemische) industrie gaat waterstof een belangrijke rol spelen als duurzame grondstof of alternatieve brandstof voor zwaar-industriële processen. Waterstof is daarnaast goed te gebruiken als brandstof voor transport of voor de opslag van energie. Die energie kan vervolgens weer gebruikt worden wanneer er onvoldoende zonne- en windenergie voorhanden is.

Meer informatie

Projecten

Waterstofnetwerk voor Europese distributie
Gasunie

Gasunie werkt hard aan de groene toekomst. Het legt een landelijk waterstofnetwerk aan dat straks industriële clusters, opslaglocaties en afnemers direct met elkaar verbindt. 85% van de huidige gasrotonde wordt hergebruikt om zo waterstof vanuit Groningen naar de rest van Nederland en Europa te laten stromen.

Doorlopende leerlijn Waterstof Werkt
Groningse onderwijsinstellingen
Het programma "Waterstof Werkt" realiseert op korte termijn een doorgaande leerlijn in de regio op het gebied van waterstof met opleidingen, trainingen en cursussen op mbo-, hbo, wo- en hoog-professioneel niveau. De betrokken onderwijsinstellingen werken samen aan een gecoördineerde aanpak. Alleen zo kunnen de doorgaande leerlijnen tot ontwikkeling komen en kan de synergie tussen de verschillende onderwijsniveaus worden bereikt.


Groningen rijdt op waterstof

OV bureau, Qbuzz en Shell
Twintig noordelijke streekbussen rijden inmiddels op groene waterstof. Het wagenpark van de gemeente rijdt ook steeds meer op groene waterstof. De vrachtauto’s, veegwagens en busjes kunnen op eigen terrein waterstof tanken of snelladen bij het openbaar waterstoftankstation in Groningen. De waterstof wordt geproduceerd in een nabijgelegen elektrolyser. De energie komt van 43.000 zonnepanelen op steenworp afstand. Hoe schoon wil je het hebben?

Het groene stopcontact van Nederland

In Groningen realiseren we op dit moment het grootste wind-tot-groene-waterstof project in Europa. Het resultaat? De Eemshaven is straks het groene stopcontact van Nederland.

In open testcentra en experimenteerzones ontwikkelen we elektrolysers voor grootschalige productie van betaalbare waterstof en we bouwen het bestaande gasleidingennetwerk om tot backbone voor de distributie van groene waterstof naar de zware industrie. Met ons landelijk waterstofnetwerk krijgen alle industriële regio’s straks toegang tot waterstofinfrastructuur.

Meer informatie

Ontwikkel je energietalent in Groningen

Er is werk aan de winkel. De overgang naar groene energie is een enorme uitdaging. Voor het laten lukken van de energietransitie is veel nodig. Uitvindingen en innovaties die de wereld veranderen. Bedrijven die het anders aanpakken, zoals het vergroenen van hun keten en het op de markt brengen van totaal nieuwe producten. De komende jaren komen er duizenden toffe banen bij. Voor monteurs, installateurs en technici, maar ook op het gebied van economie, beleid, rechten, communicatie, psychologie, noem maar op. Groningen loopt daarin voorop met tientallen vernieuwende bedrijven en hardwerkende ondernemers. Kies daarom voor onderwijs dat je voorbereidt op een duurzame toekomst. Hier maak je het verschil. Energize your future!

Ontwikkel je talent