Navigatie overslaan

Eems­ha­ven krijgt zon­ne­dijk: 5 kilo­me­ter aan zon­ne­pa­ne­len op zeedijk

Bij de Eemshaven wordt de eerste grote zonnedijk van de wereld gebouwd. Boven op de slaperdijk worden over een lengte van 5 kilometer zonnepanelen geplaatst. Het gaat om 17.000 panelen in totaal, die samen bijna 7 miljoen kWh elektriciteit per jaar opleveren. Dat is goed voor ruim 2.300 huishoudens.

Het gaat om een project van Solarfields en Groningen Seaports. Er wordt deze maand gestart met de aanleg van de zonnedijk. Medio augustus moet het zonnepark operationeel zijn.

Er wordt sinds 2018 op kleine schaal geëxperimenteerd met zonnepanelen op binnendijken. Met een lengte van ruim 5 kilometer aan panelen is dit het grootste zonneproject op een dijk in Nederland. Het mooie van het zonnepark is dat het op de zuidzijde, oftewel de landzijde, van de slapende dijk ligt, stellen de initiatiefnemers. Op de noordkant grazen schapen. De kans dat het water over de dijk stroomt, is klein.

Duurzame energieopwekking

Jelmer Pijlman, directeur van Solarfields licht toe: “In Nederland hebben we ruim 22.000 kilometer aan dijken. Een gedeelte komt in aanmerking komt voor duurzame energieopwekking met zonnepanelen. Met dit project laten we zien dat zon, zee en land op de juiste manier samenkomen.”

Maarten Barthel, Business Manager Energy & Solar van Groningen Seaports: “Dit project laat zien hoe dubbel ruimtegebruik overal toegepast kan worden. Daarnaast past het zonnepark in de visie van Groningen Seaports om via lokaal opgewekte duurzame energie de vestigingsfactoren voor bedrijven te verbeteren.”

Vattenfall

De energie die door het zonnepark wordt opgewekt zal de komende vijftien jaar worden afgenomen door Vattenfall en is vooral bedoeld voor bedrijven die in de directe omgeving van de haven zijn gevestigd. “De vraag naar groene energie neemt voortdurend toe, ook van bedrijven en industrie. Dat bedrijven in Groningen gaan profiteren van duurzame energie die in de eigen omgeving wordt opgewekt klinkt niet meer dan logisch. Zo werken we samen aan een fossielvrij leven binnen een generatie”, zegt Wijnand Tjepkema, Sales Vattenfall.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring