Navigatie overslaan

Film­pje: Bak­ke­rij Haafs, inno­va­tie­ve meesterbakker

Wilfred Haafs van bakkerij Haafs is een van de zeven Nederlanders die de titel ‘Meester Boulanger’ mag dragen. In deze korte bedrijfsfilm, gemaakt in opdracht van de ambassadeurs van Groningen, meer over deze innovatieve bakkerij. “Als bakker lopen we absoluut voorop. Kijk alleen maar naar de breedte en de luxe van ons assortiment, de nieuwe producten die we wekelijks ontwikkelen, de aankleding van onze winkels.”


De Meester Boulanger van Heel Holland Bakt, Robèrt van Beckhoven, heeft slechts zes collega’s die dezelfde eretitel mogen dragen. Wilfred Haafs is daar één van. Samen met zijn vrouw Petra is hij eigenaar van Bakkerij Haafs in Haren. Dit jaar bestaat de bakkerij 25 jaar.

Om Meester Boulanger te worden moest Wilfred zelfstandig producten ontwikkelen, diverse examens afleggen en zijn meesterschap in ‘bakken’ tonen. Zijn vakmanschap vind je terug in het brede assortiment producten in de eigen winkels. Die bevinden zich aan het Raadhuisplein en aan het Anjerplein in Haren en in Vries. Verder is er nog een aparte productielocatie in Haren waar enorme volumes brood worden gemaakt. Vijf zelfstandige ondernemers nemen het brood af. Ook supermarktketen Jumbo en diverse horecabedrijven behoren tot de vaste clientèle. Op 27 september is de verbouwing aan het Raadhuisplein klaar en opent Haafs een heus bakkerscafé.

Duurzame productie

Natuurlijk kan de familie Haafs het niet allemaal alleen; het bedrijf telt maar liefst zo’n veertig werknemers (27 FTE). Alle producten worden duurzaam geproduceerd. Wat overblijft gaat naar de voedselbank. En is het wat ouder, dan gaat het naar de diervoedingsindustrie. “Als bakker lopen we absoluut voorop. Kijk alleen maar naar de breedte en de luxe van ons assortiment, de nieuwe producten die we wekelijks ontwikkelen, de aankleding van onze winkels”, geeft Wilfred aan. “We spelen veel in op trends, denk aan koolhydraatarme broodjes en desembroodjes”, vult Petra aan.

Bestellen via een app

Via een app kunnen klanten hun brood bestellen. Petra: “Een klant is verhuisd van Groningen naar Alkmaar. Hij bestelt zijn brood nog dagelijks bij ons en krijgt het de volgende dag keurig thuis bezorgd.” Wat Wilfried over tien jaar het allerliefst doet “Nog steeds brood bakken!”, antwoordt hij. “En dat doe ik dan nog steeds op het Raadhuisplein nummer 8 in Haren, met heel veel mensen aan mijn zijde die ik kan opleiden. Hopelijk zetten zij onze zaak met liefde voort.”

Succesvolle Groningse bedrijven

In het kader van de Groninger Ondernemingsprijs zijn van alle genomineerden korte bedrijfsportretten gemaakt. De films laten zien wat voor bijzondere en succesvolle bedrijven er in Stad en provincie Groningen gevestigd zijn. De video’s zijn gemaakt door Statement communicatie adviesbureau, in samenwerking met filmmaker Jelmer Buitenga.

De overige genomineerden waren WHIMZEES, EAZ Wind, Boikon, Qbit, Gadero, Solarfields, 365Werk en Heiploeg. Witec ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring