Navigatie overslaan

Film­pje: Maak ken­nis met Boikon

Technological innovator Boikon uit Leek was een van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs 2019. In deze korte bedrijfsfilm, gemaakt in opdracht van de ambassadeurs van Groningen, meer over dit super innovatieve bedrijf waar constant wordt gewerkt aan nieuwe technologieën en machines om de efficiency van productielijnen te optimaliseren.

Boikon: techneuten ten voeten uit

Nog even en dan zijn vliegtuigen stukken lichter omdat ze voor een groot deel bestaan uit composietmaterialen. Wat uiteraard gepaard gaat met een dalend brandstofgebruik en een positief milieueffect zal hebben. Een groot universitair Nederlands ziekenhuis automatiseert binnenkort haar sterilisatieafdeling middels robotsystemen. Dit levert een efficiencyslag van 40 tot 50 procent op. Een bedrijf gaat huizen prefabriceren. Hierdoor kan een woning straks in drie dagen tijd sleutelklaar zijn. Zomaar drie voorbeelden van projecten waar Boikon, gevestigd in Leek, mee bezig is.

Productielijnen

De broers Erik en Jeroen Oosterhof zwaaien de scepter bij Boikon. Ze startten ooit met het maken van werktuigbouwkundige tekeningen op de spreekwoordelijke zolderkamer. Inmiddels reiken de klantenkring en samenwerkingsverbanden tot ver over de oceaan. Zo’n 55 vaste en vijftien ingehuurde werknemers werken constant aan nieuwe technologieën en machines om de efficiency van productielijnen te optimaliseren. Erik: “Qua technische kennis zijn we net als een vis die steeds maar groeit en groeit en een steeds grotere kom (grotere uitdaging) nodig heeft om verder te kunnen groeien.”

Technische oplossingen

“We realiseren een voorsprong ten opzichte van onze concurrenten doordat we ons steeds weer specialiseren in vernieuwende technieken”, vervolgt Erik. “We delen ons succes graag met onze klanten. Dankzij onze technische oplossingen zorgen we er ook voor dat onze klanten een voorsprong verwerven op hún concurrenten. Zo weten we elkaar te versterken”, vult Jeroen aan. Naast de vliegtuig-, farmaceutische en bouwindustrie, behoren ook de food- en tabaksindustrie tot de werkvelden van Boikon.

Volop werk voor techneuten

Jeroen: “We werken met veel plezier in het Noorden. Schoolverlatende techneuten hoeven voor uitdagend werk niet naar het Westen te verhuizen; dat is bij ons volop te vinden!” “Onze mensen zijn voor ons het belangrijkste; zij maken van Boikon een succes. Ze wonen hier vlakbij en daarom blijven we absoluut hier in Leek zitten,” zegt Erik stellig. Jeroen voegt daar met een grote glimlach aan toe: “En die mensen verdienen een waardering voor hun werk in de vorm van de Groninger Ondernemingsprijs!"

Succesvolle Groningse bedrijven

In het kader van de Groninger Ondernemingsprijs zijn van alle genomineerden korte bedrijfsportretten gemaakt. De films laten zien wat voor bijzondere en succesvolle bedrijven er in Stad en provincie Groningen gevestigd zijn. De video’s zijn gemaakt door Statement communicatie adviesbureau, in samenwerking met filmmaker Jelmer Buitenga.

De overige genomineerden waren WHIMZEES, EAZ Wind, Bakkerij Haafs, Qbit, Gadero, Solarfields, 365Werk en Heiploeg. Witec ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring